10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiznisSilvio je kralj traktora: U kolekciji ima Ferrari, Porsche...

Silvio je kralj traktora: U kolekciji ima Ferrari, Porsche…

Silvio Legović je traktore zavolio još kao dijete, a osnovna ideja njegovog muzeja je, kaže, sačuvati sjećanje na strojeve i alate korištene u Istri u prošlom stoljeću

Strastveni sakupljač traktora i radnih strojeva Silvio Legović (63) u svojoj bogatoj kolekciji ima više od 50 traktora i raznih poljoprivrednih strojeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve traktore i strojeve spojio je u jedinstvenu izložbu pod nazivom “Traktor story” na području istarske Nove Vasi.

– U svojoj kolekciji imam traktore marki: Ferrari, Porsche, Steyr, Fiat, a najstariji traktor koji imam je Fordson iz 1923.godine. To je prvi traktor koji je došao u naš kraj i vezan je uz moje djetinjstvo. Traktore sam volio još kao dijete, a osnovna ideja mojeg muzeja je sačuvati sjećanje na strojeve i alate korištene u Istri u prošlom stoljeću, kako bih pokazao put proizvodnje od zrna žita do kruha – ispričao je Legović dok su njemački turisti oduševljeno slušali priču i svojim fotoaparatima slikali svaki traktor na imanju.

BAREDINE-TRAKTORI | Autor: Dusko Marusic/PIXSELLNajstariji traktor: Vlasnik ponosno ističe kako je Fordson iz 1923. prvi traktor koji je došao u njegov krajfoto: Dusko Marusic/PIXSELL

Legović kaže da turisti uživaju u razgledavanju, a neke strojeve mogu i upaliti te promatrati kako se nekad radilo.

– To im je zanimljivo, a posebno djeci, koja se znaju i tri dana zaredom vraćati kako bi razgledavali traktore – rekao nam je Legović.

Hit: Parni stroj koji se koristio u poljoprivredi privlači pozornostfoto: Dusko Marusic/PIXSELL

Na oko 800 četvornih metara ima pravo blago, a kaže kako više od 90 posto traktora i strojeva još radi iako su mnogi iz prošlog stoljeća.

– Kao dijete se sjećam dok smo vršili žito u selu, traktor i vršilica koju imam u kolekciji mogla je u sat vremena napraviti oko 800 kg žita, a danas jedan sat kombajna napravi oko 80 tona – kazao je strasveni kolekcionar.

Sreća za djecu: Starim strojevima i traktorima najviše se raduju mališani, koji ih rado gledajufoto: Dusko Marusic/PIXSELL

Na ulazu u izložbeni prostor stoji valjak Bubba iz 1939.

– Upravo je taj valjak radio na prvoj cesti Pula – Trst. To je jedinstven stroj i ponosan sam što ga imam. Osim njega tu je parni stroj za žito iz 1926. Svaki od traktora priča svoju priču, a za mene imaju neprocjenjivu vrijednost. Uz Fordson iz 1923. veliko zanimanje pobuđuje Porsche iz 1954. godine, koji ima 22 konjske snage – zaključio je.

spot_img