10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaGradovi i SelaNa zatvaranju V- Rimskih Dana u Vinkovcima-Spektakularna Borba Gladijatora-VIDEO-

Na zatvaranju V- Rimskih Dana u Vinkovcima-Spektakularna Borba Gladijatora-VIDEO-

POGLEDAJTE VIDEO ISPOD KLIKNITE PRVU SLIKU  ↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓……….

 

Gladijatori 

Gladijatori (lat. gladiatores), borci u starom Rimu koji su, radi zabave gledatelja izvodili borbe s mačevima, kopljima, koristeći tadašnje vojne i borilačke vještine. Borbe su se obično prekidale kod pojave krvi, no kod kasnijih rimskih careva ova igra se degradirala do te mjere da je cilj gladijatorskih igara bila smrt.

Ime gladijator dolazi od gladius, kratkog rimskog mača za bodenje i sječenje. Gladijatori su vjerojatno prvobitno bili etruščanskog podrijetla. Gladijatorske se borbe u Rimu uvode u prvoj polovici 3. stoljeća pr. Kr. u sklopu pogrebnih svečanosti. U prvoj zabilježenoj borbi 264. pr. Kr. borila su se samo tri para.

     

Često su se koristili kao “predizborna kampanja”, otkuda dolazi izreka “Panem et circenses”, tj. Kruha i igara. To se najčešće događalo prije nove podjele rimskog stanovništva na sljedeće dvije grupe: nobili (plemeniti) i proleteri (oni koji imaju samo potomstvo).

Gladijatori su u većini slučajeva robovi kupljeni i pripremani isključivo za gladijatorske borbe. Postojali su i profesionalni gladijatori, koji su bili slobodni ljudi i dobrovoljno su se javili za sudjelovanje u gladijatorskim igrama.

     

Gladijatori su bili zabavljači i njihov cilj nije bio što prije ubiti protivnika već zabaviti publiku. Zato njihova odjeća nije bila bila jednostavna već su morali izgledati zanimljivo. Od najranijih dana gladijatori su nosili oklope, kacige i oružje rimskih porobljenih neprijatelja.

Sve ovo govori o statusu gladijatora u Rimskom Carstvu, a to da su bili slavni i bogati sportaši potvrđuju i činjenice da su pobjednici bili i jako dobro nagrađivani nakon borbi. Poslije borbe, pobjednik se smio popeti do lože u kojoj su sjedili dostojanstvenici, a tu bi i dobio nagradu – palminu granu i vrećicu sa novcem koju je smio zadržati, usprkos tome što je bio rob. Za izvanredne nastupe, gladijatori su mogli dobiti i lovorov vijenac, koji je ekvivalent današnjoj zlatnoj medalji. Neki ‘slobodni ljudi’ su postajali gladijatori upravo radi ovih nagrada.

     

S obzirom da je većina gladijatora dolazila iz niže staleži – bili su robovi, kriminalci ili zarobljeni vojnici, ove nagrade su im pružale priliku da steknu veliko bogatstvo – i najvažnije, slobodu. Svaki slobodni gladijator bi dobio pločicu u kojoj je bilo urezano njegovo ime, a njegov sponzor bi dobio značajnu naknadu za izgubljenog borca.

Najveće gladijatorske igre priredio je car Trajan 107. godine poslije Krista. Na njima se borilo čak 5 tisuća gladijatorskih parova. Gladijatorske igre ukinuo je car Honorije 404. godine poslije Krista.

 

 

spot_img