10.2 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHFUCZ bogatiji za dva psa tragača

FUCZ bogatiji za dva psa tragača

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) danas je na poklon od kompanije Bosnet Group d.o.o. iz Hadžića dobila dva mlada psa, belgijska ovčara, koji će nakon obuke postati psi tragači.

Korištenje pasa tragača kod potraga je od velikog značaja, a direktor FUCZ-a Fahrudin Solak novinarima je kazao da jedan pas može zamijeniti i do stotinu spasilaca pretražujući isti teren četiri puta brže.

Istaknuo je da zahvaljujući istančanom i snažnom čulu mirisa pas ima 90 posto veću šansu kod pretrage, dok ljudi dostižu tek 40 posto vjerojatnoće pronalaska nestale osobe.

– Psi će nakon obuke raditi u ruševinama ili u širem prostoru kada se neko izgubi. Bit će opremljeni GPS-om i kamerama, kao i psi tragači bilo gdje u svijetu – rekao je Solak.

Direktor Bosneta Samir Lagarija je istaknuo da je cilj donacije uspostava suradnje s društvenom zajednicom. Naveo je da rade i s drugim institucijama BiH, jer proizvode specijalnu hranu za radno aktivne pse.

Najavio je da će s donacijama nastaviti u želji da BiH ima što bolje i spremnije institucije.

Vodič pasa Jasmin Imširović, uposlenik FUCZ-a, rekao je da su dobili dva sedmomjesečna psa koja će biti trenirana uz tri pretražna psa koja FUCZ već ima.

– Prestoji dosta rada i obuke da bi Quicker i Aska služili svrsi za koju su nabavljeni – naglasio je Imširović.

Quicker nosi ime po brendu hrane za pse koju proizvodi Bosnet, a Aska po uginulom psu FUCZ-a, koji je dao veliki doprinos operacijama deminiranja u BiH.

spot_img