Tradicionalno, velik broj Hrvata, osobito Slavonaca, u ovo doba godine odlazi u Njemačku brati šparoge. Međutim, ove godine u Njemačku idu šparoge i to iz okolice Vinkovaca.

Na 80 hektara zemlje ‘Zadruga Vinkovačka šparoga’ očekuje prinos od 100 tona što je gotovo dvostruko više od hrvatskih potreba za šparogama.

Posjetili smo berbu šparoga u okolici Vinkovaca. 45.-godišnja Sandra sezonska je radnica u poljoprivredi. Ovo je već sedma sezona u šparogama.

“Zaradi se lijepo. Nema sad drugih poslova nigdje u Slavoniji. Ovo je baš u vrijeme, sad je šparoga samo”, kaže Sandra Bebek.
Prinosi iznad svih očekivanja.

Šparoga kao da se zaljubila u slavonsku zemlju. Prinosi su iznad svih očekivanja. I do 10 tona po hektaru.

“Ja ne znam što njoj odgovara, ali njoj nešto tu odgovara, dok je svuda uspjela, a što je najinteresantnije, gdje je ona baš bijela, talovna zemlja, tu najbolje uspijeva”, kaže Marko Hervojević, iz zadruge Vinkovačka šparoga.

Marko je šparogu zasadio na osam hektara svoje zemlje. Kad odbije uloženo po hektaru mu ostane oko 60 tisuća kuna.
“To je moja neka računica. Znači, da čovjek ima 5 hektara, lijepo stavi u džep 250 do 300 tisuća kuna. Ne treba mu ni Njemačka, ne treba mu nitko”, kaže Marko.

Marica je šest sezona odradila u njemačkim šparogama. Ove godine ne pakira kofere, već šparoge za Njemačku.

“Nije njihova zemlja bolja od naše. Mi smo toliko ponosni na ovu našu slavonsku zemlju, samo je treba iskoristiti”, kaže sezonska radnica Marica Barić.

Vinkovčani ove godine očekuju prinos od oko 100 tona šparoge. Kako Hrvatska pojede samo 60 tona, dobar dio vinkovačkih šparoga ide u Njemačku. Na veliko tržište poput njemačkog, vinkovački su se proizvođači uspjeli probiti udruživanjem. Osnovali su zadrugu.

“Ovo što vidite to smo sami odradili. Ovu sortirnicu, pakirnicu i ovaj cijeli dio popratni koji smo sami uložili svoja sredstva”, kaže Mirko Bošković, upravitelj zadruge Vinkovačka šparoga.
I tu ne misle stati. Svaki hektar šparoge traži barem 5 radnika. Umjesto Gastarbeiter ljepše je vidjeti Cro-Spargel.

Komentari

komentara