Ljudi su često u žurbi pa ne stižu da razmišljaju o prvom obroku dana. Ipak, doručak je zaista najvažniji.

Ovih nekoliko savjeta pokazuju kako na brzinu mogu da se pripreme zdravi i jednostavni obroci za što kvalitetniji početak novog dana.

1. Jaje – omiljena namirnica

I nutricionisti kažu da su jaja među najkorisnijim prehrambenim proizvodima. Mogu da se pripreme na bezbroj načina, a najjednostavniji je kuhanje, koje traje oko tri minuta.

Ako želite da pripremite savršena meko kuhana jaja, potrebno je da prije samog kuhanja napravite rupicu na ljusci jajeta. Višak vazduha će izaći napolje, što će spriječiti pucanje. A dok se jaja kuhaju, na brzinu napravite ukusnu sezonsku salatu sa sirom.

2. Žitarice – osnova svake ishrane

Dan može da se započne i žitaricama. Važno je da se odaberu one žitarice koje sadrže vlakna i proteine, pošto one duže održavaju osjećaj sitosti.

Jedna od najzdravijih žitarica je zob. Kaša od zobenih pahuljica može da se pripremi sa toplim mlijekom ili sa jogurtom. Kome se ne sviđa ukus, može da doda i kockicu tamne čokolade, koja čak poboljšava protok krvi i smanjuje nivo holesterola. Umesto pahuljica, u jogurt ili mlijeko može se dodati i nadrobljeni integralni keks.

Ako ste, ipak, u gužvi iz kuće otišli bez doručka, ponesite bar pakovanje keksa od cijelih žitarica, koji mogu da posluže kao idealna zamjena za doručak.

3. Banane – zdrava dopuna doručka

Žuto voće je najbolji izvor skroba. To je zdrav ugljeni hidrat koji dugo drži osećaj sitosti. Zato kao idealan jednostavni doručak napravite frape od banane. Dovoljno je da ih oljuštite i ubacite u mikser zajedno sa mlijekom i šećerom, umutite sve zajedno, i da, zatim, kratko rashladite u frižideru.

Banane sadrže i kalijum koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska, što odgovara osobama koje pate od hipertenzije. Banane mogu da se dodaju i u pahuljice od žitarica.

Komentari

komentara