6.8 C
Travnik
Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHSrednjoškolac Tarik Jašarević iz Tuzle najbolji mladi poduzetnik Balkana

Srednjoškolac Tarik Jašarević iz Tuzle najbolji mladi poduzetnik Balkana

Ideja Tarika Jašarevića o proizvodu od recikliranog materijala bila je najbolji timski prijedlog na balkanskom sajmu poduzetništva održanom u Beogradu, gdje su se takmičili srednjoškolci iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Njegova ideja pobijedila je u konkurenciji 80 ideja na Međunarodnom takmičenju srednjoškolaca u poduzetničkim vještinama poslovog izazova zapadnog Balkana u Beogradu.

– Osmislio sam bicikl na električni pogon koje se može koristiti kao hibrid, a za inovaciju i dizajn osvojio sam prvo mjesto – kazao je učenik Hemijske škole u Tuzli Tarik Jašarević.

Prezentacija ideje, napominje ovaj talentovani srednjoškolac, bila je dio vrlo smišljenog poduzetničkog plana, koji su radili timski.

U Hemijskoj školi ovaj uspjeh učenika smatraju najvećim pojedinačnim uspjehom u zadnjih dvadesetak godina, kaže direktor Hemijske škole u Tuzli Arif Švraka.

– U takmičenju Business Challenge, organiziranog na tri nivoa, kantonalnom, državnom i Balkanskom, Tarik je pokazao i sklonosti ka timskom radu – rekao je direktor, ističući da je njegov uspjeh i uspjeh Hemijske škole, nastavnika i menadžmenta.

Pobjeda je, kažu u školi, još vrjednija, jer je učenik smjera za web dizajn pobijedio učenike ekonomskih škola i gimnazija i pokazao put kojim svoje ideje mogu plasirati i svi drugi kreativni učenici.

spot_img