Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak je u razgovoru za Fenu, povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, kazao da je Bosna i Hercegovina jedna od najzagađenijih zemalja minama u svijetu te da se često dešavaju stradanja u minskim poljima.

– Naši sugrađani ulaze, nekad namjerno, nekad slučajno, u minska polja i tamo stradaju – naveo je Solak, podsjećajući na nedavnu veliku nesreću kod Čelića, gdje je stradao muškarac sijekući drva.

Napominje da su se takve stvari i prije dešavale, te ističe da treba “skrenuti pažnju svim našim sugrađanima da su mine izuzetno opasne, da i 20 godina poslije rata predstavljaju veliku opasnost“.

Zamolio je sve one koji imaju potrebu da ulaze u neke nepristupačne dijelove, da se dobro raspitaju o kojim je predjelima riječ, da prate upozorenja, jer sva su minska polja označena, posjeduju table.

– Nerijetko se te table, svjesno ili nesvjesno uklone – navodi Solak i apelira na sve one koji primijete da su negdje table uklonjene, da se jave u civilnu zaštitu da bi se na vrijeme mogle postaviti nove.

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, Federalna uprava civilne zaštite pridružila se globalnoj kampanji #TogetherAgainstMines (Zajedno protiv mina), s ciljem podizanja globalne svijesti o problemima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata.

Najavljujući aktivnosti kojima će biti obilježen ovaj datum, Solak je kazao da će FUCZ s ostalim deminerskim organizacijama i drugim organizacijama kao što su Međunarodni crveni križ, UNDP, Save The Children… napraviti izložbu i prezentaciju opreme, te vježbu ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu.

– Veoma je važno ukazati na svjesnost opasnosti od mina, da mi živimo s minama, da se od mina i dalje strada. Prošle godine smo imali veliki broj minskih nesreća, gdje su četiri čovjeka smrtno stradala, a četiri teško povrijeđena. Od ta četiri su bila dvojica deminera – ističe direktor FUCZ.

Upozorio je na to da je posao deminera izuzetno opasan, veoma rizičan, možda najopasniji u BiH, ali da je posao koji oni rade i izuzetno human.

– Federalna uprava i kolege iz Republičke uprave su jedine organizacije koje ulaze u minska polja i pružaju pomoć stradalim u minskim poljima. Scene koje oni vide u tom trenutku su izuzetno teške i potresne scene povreda u minskim poljima – kaže Solak.

Ističe da to nisu uobičajene povrede koje se mogu vidjeti u nekim drugim nesrećama, „tako da je veoma stresan, naporan posao biti deminer“.

– Ali to su kolege s kojima radim svjesno izabrale i mislim da taj posao dobro rade. Pored deminiranja, oni su uključeni i u druge vidove zaštite i spašavanja, kao što su potraga za unesrećenim, spašavanje u vodi, na vodi, spašavanje u ruševinama, snježnim lavinama… – kazao je Solak.

Napomenuo je da FUCZ stoji na raspolaganju svim sugrađanima, bez obzira na to u kom entitetu žive. Također su imali misije van granica naše zemlje, a učestvuju i u vježbama. Izrazio je nadu da će u budućnosti biti pravovremeni, blagovremeni da pomognu građanima.

– Trenutno, minska situacija je takva da imamo 1.000 kvadratnih kilometara pod minama. S kolegama iz BH MAC-a i drugim kompanijama radimo na novim metodama za deminiranje. Po sadašnjim metodama trebao bi nam dugi period. Primjenom ovih novih metoda, takozvana ciljana tehnička istraga ili land release, možemo BiH vidjeti bez mina u nekom realnom, razumljivom periodu, da li je to možda nekih sedam, osam do deset godina maskimalno – zaključio je direktor FUCZ Fahrudin Solak.

Komentari

komentara