7.1 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiHNovi Zakon o cestovnom prometu: Za ove prekršaje kazne su još uvijek...

Novi Zakon o cestovnom prometu: Za ove prekršaje kazne su još uvijek 30 KM

Na putevima Bosne i Hercegovine policija kaznama od 400 do 1.000 KM kažnjava vozače koji na sjedištu suvozača prevoze djecu mlađu od 12 godina, ili se kreću brzinom koja je za 30 km/h veća od dozvoljene brzine. To nalažu odredbe Zakona o izmjenama o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim su pooštrene sankcije.

DRAKONSKE KAZNE ZA TIPKANJE NA MOBITEL TOKOM VOŽNJE

Kazne od 100 do 300 KM predviđene su za vozače koji koriste mobilni telefon koji nije prilagođen upotrebi u vozilu, za sve osobe u vozilu koje ne vežu bezbjednosni pojas, za prekoračenje dozvoljene brzne za 20 km/h do 30 km/h, za vozače ili instruktore kod koji se utvrdi količina alkohola u krvi od 0,8 g/kg do 1,5 g/kg.

POČELA PRIMJENA NOVIH KAZNENIH TARIFA

Za ove prekršaje član 235 Zakona, propisuje i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca i dva kaznena boda, dok je za pojedine prekršaje kojima je izazvana saobraćajna nezgoda propisana novčana kazna od 300 do 1.000 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do šest mjeseci.

DA LI SVI U VOZILU MORAJU BITI VEZANI

Kazne od 50 do 250 KM Zakon propisuje za: vozača koji prilikom pokretanja vozila iz mjesta naglo poveća brzinu kretanja na način da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe, vozača kod kog se u vozilu u saobraćaju na putu nađe uređaj odnosno sredstvo kojim se može otkrivati ili ometati rad uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila, kao i za vozače ili instruktore vožnje kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 0,3 g/kg do 0,8 g/kg.

Kazne od 50 i 40 KM

Novčanom kaznom od 50 KM kažnjava se prekoračenje brzine za više od 10 km/h do 20 km/h više od dozvoljene, te vožnja mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla kao i lica koja se prevoze tim vozilma, koji za vrijeme vožnje ne nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

Predviđene su i novčane kazne od 40 KM za vozača koji u putničkom automobilu na prednjem sjedištu prevozi lice koje je očigledno pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava i za pješaka koji za vrijeme kretanja kolovozom koristi mobilni telefon ili ima slušalice u ušima.

Kazne od 30 KM

Između ostalog, najnižom novčanom kaznom kažnjava se nepropisno parkiranje, kao i ukoliko vozač upravlja automobilom bez upaljenog kratkog ili dnevnog svjetla, te ukoliko upravljate vozilom, a istekla vam je vozačka dozvola, ili je nemate kod sebe.

Sa 30 KM ćete biti kažnjeni i ukoliko imate “prljave” tablice, odnosno ukoliko su “tablice postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitke”.

Ovu kaznu platit će i vozač koji kod sebe nema polisu obaveznog osiguranja ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštenog lica.

Pogledajte za koje prekršaje su određene kazne od 30 KM:

Kompletan novi Zakon o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH možete pogledati OVDJE.

spot_img