12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiIMATE LI JE U KUĆI? BACITE JE! Biljka koju vjerojatno imate djecu...

IMATE LI JE U KUĆI? BACITE JE! Biljka koju vjerojatno imate djecu UBIJA za jednu minutu, a odrasle za 15!

“Moj sin je umro zbog ove proklete biljke i svi hitno moraju znati za nju”, upozorila je Estebanova majka na smrtonosnost biljke koju svi rado imamo

“Molim vas da pažljivo ovo pročitate. Moj sin je umro jer je stavio komadić lista u usta zbog kojeg su mu natekli grlo i jezik što je dovelo do toga da se uguši. Ova biljka je vrlo česta u domovima i uredima. Ona je izuzetno otrovna i vrlo opasna, čak do te mjere da ubija dijete za jedanu minutu a odraslog čovjeka u roku od 15 minuta. Ukoliko je slučajno dodirnete, nikada ne dodirujte oči nakon toga jer to može prouzrokovati trajno sljepilo. Upozorite svoje prijatelje i obitelj”.

Tako je započeo lanac dijeljenja informacije koja bi zaštitila ljude od ove biljke koja bi vas mogla stajati života.

Sve je počelo kada se mali petogodišnji Esteban igrao i rekao svojoj majci da se ne osjeća dobro. Ona je mislila da je u pitanju samo loša probava ili izmorenost. Njegov otac se ipak zabrinuo kada se djetetu promijenila boja u licu i kada se počeo gušiti.

Odmah je pozvao hitnu pomoć koja ga je odvela u bolnicu gdje su ga primili na odjel za hitne slučajeve uslijed trovanja.

Nakon pola sata, doktor je obavijestio dječakovu majku da je dječak preminuo i da je uzrok njegove smrti najvjerojatnije u vezi s nečim što je pojeo. Nakon što su učinjene krvne pretrage, rezultati su pokazali da je dječak imao visoku razinu kemijske supstance po imenu kalcij oksalat u organizmu.

Ova kemijska supstanca se u većoj mjeri nalazi u biljci koja se zove difenbahija, a također je poznata i po imenu amoena. Ovo je vrlo česta kućna biljka i ljudi je vole držati u svom domu ili uredu jer je izuzetno otporna na vremenske uvjete i ne zahtjeva mnogo sunčeve svjetlosti. Oni koji posjeduju difenbahiju bi trebali biti izuzetno pažljivi, naročito ako su djeca u blizini jer ta biljka uslijed konzumacije može biti smrtonosna.

Podatci iz 2006. godine pokazuju da je u SAD-u bilo 64 250 registriranih slučajeva trovanja putem biljaka, od kojih su 75 posto u pitanju bila djeca starosti do pet godina.

Ako je osoba otrovana difenbahijom, Nacionalna biblioteka medicine Sjedinjenih Država preporučuje da se usta očiste hladnom, mokrom tkaninom i isperu oči. Ako je osoba došla u kontakt s difenbahijom, također joj treba dati da popije mlijeko, a zatim potražiti medicinsku pomoć.

spot_img