Nakon što su stručnjaci pod morem otkrili agresivnu bakteriju koja bi mogla potpuno uništiti Titanic u roku od 15 godina, britanska je tvrtka brzo sagradila specijalnu podmornicu…

Nakon što su stručnjaci pod morem otkrili agresivnu bakteriju koja bi mogla potpuno uništiti Titanic u roku od 15 godina, britanska je tvrtka brzo sagradila specijalnu podmornicu…

Putnici će se u nju ukrcati u vodama sjevernog Atlantika u ljeto 2019. godine i upustiti se u osmodnevnu avanturu razgledavanja olupine Titanica. Misija je već rezervirana do posljednjeg mjesta. Osmislila ju je britanska putnička kompanija Blue Marble Private sa sjedištem u Londonu.

Zaron na 3800 metara ispod površine

Dizajnirali su podmornicu od titana i ugljičnih vlakana kojom će rijetki sretnici zaroniti 3800 metara ispod površine Atlantika, a za to će izdvojiti gotovo 715.000 kuna. U Blue Marbleu su potvrdili da je davne 1912. godine, nakon inflacije, to bio ekvivalent cijeni karte za prvu klasu na Titanicovoj kobnoj vožnji od britanskog Southamptona do New Yorka. Putnici će se u Newfoundlandu ukrcati u helikopter koji će ih prevesti do mjesta gdje ih čeka podmornica.

U cijenu je uključena otmjena titula koju dobiva svaki putnik, a to je “stručnjak za misiju”. Novopečeni stručnjaci učit će pomagati ekspedicijskom timu u podmornici. Putnici će tijekom 90-minutnog spuštanja u dubinu moći vidjeti razne svjetleće životinjice, odnosno morske organizme čije žlijezde izlučuju svjetleću tvar. Nakon spuštanja će pet sati provesti “roneći” oko ostataka Titanica u superpodmornici. Istraživat će ostatke 269 metara dugog broda, njegovu palubu, luk, most te takozvanu špilju u kojoj je nekad bilo smješteno središnje stubište koje je vodilo u salon broda.

– Nikako ne želim da propuste priliku za razgledavanje brojnih artefakata koji su više od stoljeća razbacani po dnu oceana. Osim toga, tijekom ronjenja svatko će moći provesti trodimenzionalna i dvodimenzionalna sonarna skeniranja, koja daju izvrsne snimke podmorja, koje će im ostati za uspomenu, a mogu krenuti i u potragu za divovskim kotlovima i ogromnim propelerima te drugim znamenitostima popularnog broda – rekla je Elizabeth Ellis, osnivačica tvrtke Blue Marble Private. Podmornica njene tvrtke puno je brža od one kojom se do sada moglo spustiti do Titanica. Dugačka je 6,7 metara i prima pet putnika.

Prije 32 godine ga pronašli

U nastojanju da osvoji Plavu vrpcu Atlantika, kapetan Edward John Smith namjerno je krenuo kraćim kursom od propisanog. Sudario se s ledenim brijegom i potonuo. Poginulo je 1517 ljudi, a preživjelo ih je 706. Našli su ga 1985. godine.

Komentari

komentara