Vlada Japana odlučila je dodijeliti 314.787 eura (više od 615.000 KM) za projekt podrške aktivnostima deminiranja u Ilijašu i Busovači, a u Ambasadi Japana u Sarajevu za danas je najavljena ceremonija potpisivanja grant ugovora.

Vlada Japana potpisat će ugovor za projekt s ITF-om Unapređenje ljudske bezbjednosti, humanitarna neprofitna organizacija koju je osnovala Vlada Republike Slovenije.

Implementacijom tog projekta ukupno 295.638 kvadratnih metara zagađenih minama bit će oslobođeno putem metoda deminiranja i tehničkog izviđanja te predato lokalnom stanovništvu na korištenje. Taj projekt doprinijet će poboljšanju životnih uslova, poljoprivrede, javne bezbjednosti i ostalih privrednih aktivnosti u obje općine.

Taj projekt sufinansirat će Ambasada SAD-a u BiH sa 18.000 eura. Ceremoniju potpisivanja grant ugovora organizira ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa, a prisustvovat će i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH. Unutar GAGP-a, pomoć Japana u BiH je dostigla više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona KM u proteklih 20 godina, koja pokriva vitalne sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura i sl. Japan će nastaviti podržavati BiH, s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u ovim ključnim područjima, saopćeno je iz Ambasade Japana.

Komentari

komentara