Kanadski naučnici koji su mjerili razinu urina u bazenima otkrili su koliko je ona visoka te ocijenili kako rezultati nisu dobri, prenose mediji.

Naučnici sa Univerziteta Alberta razvili su test za mjerenje količine urina te uzeli više od 250 uzoraka iz 31 bazena i jacuzzija u dva kanadska grada.

Rezultati su pokazali da je u jednom bazenu kapaciteta 830.000 litara (220.000 galona), koji je velik otprilike kao jedna trećina olimpijskog bazena, bilo 75 litara urina dok je u drugom, manjem bazenu, otkriveno 30 litara.

U studiji, objavljenoj u časopisu Environmetal Science and Technology Letters, se navodi kako putem tjelesnih tekućina u bazene ulaze “različite kemikalije” te bez obzira što je sam urin sterilan, njegovo prisustvo u bazenima predstavlja razlog za zabrinutost za javno zdravlje jer se urin može pomiješati s kemikalijama u bazenu i naškoditi zdravlju plivača.

Prema ovoj studiji, naučnici su mjerili koncentraciju kalijevog acesulfama, umjetnog sladila koji u potpunosti prolazi kroz tijelo i “idealan je urinski marker”.

Pokrajinsko ministarstvo zdravstva u Alberti je tim povodom priopćilo da će pažljivo proučiti studiju i da bi bazeni koje ne zadovoljavaju standarde mogli biti zatvoreni zbog sanacije.

Komentari

komentara