Nogometna A reprezentacija Bosne i Hercegovine započela je okupljanje u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici pred susret 5. kola Grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, koji igra protiv Gibraltara, javlja Anadolu Agency (AA).

Nogometaši reperezentacije BiH spremat će se u Zenici do subote, 25. marta, kada će na travnjaku Bilinog polja od 18 sati odmjeriti snage sa selekcijom Gibraltara. Nakon toga putuju u Albaniju, gdje će s domaćinom odigrati prijateljski susret.

Selektor Mehmed Baždarević rekao je kako ima dovoljno vremena da se provjeri forma svih igrača.

“Imamo dovoljno vremena da provjerimo i formu kroz tri-četiri treninga i uradimo ono što smo zamislili do ove prve utakmice. Igrači dolaze, informacije koje imamo su pozitivne, nema povrijeđenih, ima sigurno dosta umora, ali ćemo napraviti analizu kada svi budu popodne u centru. Znamo da nas čeka kvalifikaciona utakmica, rekli bi mnogi lagana, ali moramo se spremiti što odgovornije, jer su nam ta tri boda neophodna. Moramo biti 100 posto spremni i da dočekamo spremni protivnika kojeg respektujemo, ali ćemo učiniti sve da ostvarimo pobjedu koju svi željno očekujemo”, rekao je Baždarević.

Baždarević je pozvao nekoliko novih imena, ali ne zna još ko će igrati u prvih 11.

“Ima dosta novih imena i najvažnije je da budu dočekani na pravi način, da nam pokažu sve svoje kvalitete. Vidjet ćemo da li ima umora i povreda, bitno je da napravimo najboljih 11 i da odradimo posao na pravi način. Ko će igrati, o tome je još rano govoriti”, dodao je Baždarević.

Za Emira Spahića je rekao, kao i za Mensura Mujdžu, da su to bitni igrači za njega i reprezentaciju, a da svojom formom moraju doprinijeti utakmici.

“Rad i organizaciju nam neće ništa poremetiti. Nedostatak Edina Džeke i drugih igrača koji su kažnjeni su veliki. Znate šta znači za nas takav igrač, ali se nadam da će biti spreman za Albaniju”, zaključio je Baždarević.

Golman Kenan Pirić rekao je kako je velika čast biti član reprezentacije.

“Velika je čast i zadovoljstvo biti član reprezentacije, pogotovo kad dolaziš iz Premijer lige. Velika je i odgovornost. Na nama je da radimo, da li ćemo dobiti minutažu ili ne, nije ni bitno, moramo dati maksimum na treningu. Ne treba nikoga potcjenjivati, svaka nam je utakmica važna, ima par igrača koji su kažnjeni, ali selektor je pozvao nove igrače i svi su u formi i treba ući u utakmicu što ozbiljnije, jer svaki rezultat osim pobjede bi bio loš za nas”, rekao je Pirić.

Dario Dumić, igrač holandskog NEC-a, prvi put je dobio poziv u reprezentaciju.

“Životni san mi je poziv u reprezentaciju. Sretan sam i ponosan, uradit ću što mogu ovdje na najbolji način. Ništa ne očekujem, treba što bolje se pokazati na trening i dati sve od sebe, a odluku će donijeti selektor. Svi očekuju pobjedu protiv Gibraltara, ali moramo igrati i pobijediti jer neće sigurno biti baš tako lako”, rekao jeDumić.

Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi na trećoj poziciji u grupi sa sedam bodova, iza Belgije i Grčke koje imaju 12, odnosno 10 bodova. Kipar i Estonija imaju po tri boda, dok je Gibraltar bez bodova.

Komentari

komentara