Kineski zid je 2.000 kilometara duži nego što se do sada verovalo, ustanovljeno je posle merenja obavljenog modernim instrumentima.

Spomenik kineske i svetske baštine prostire se na 8.851,8 kilometara, što je znatno više od 6.300 kilometara kolika je bila njegova zvanična dužina, zasnovana pre svega na istorijskim, a ne kartografskim podacima.

Kineska narodna poslovica kaže da se “Kineski zid prostire na 5.000 kilometara”, prenose svetske agencije.

Kineski zid ugrožen je na više mesta, zbog izgradnje puteva, projekata ekonomskog razvoja i ekstremnih metereoloških uslova, zaključak je studije koji prenosi list “Čajna dejli”.

Analizu stanja i dužine Kineskog zida sprovela je u periodu od dve godine državna administracija za kulturnu baštinu, korišćenjem GPS uređaja i druge moderne tehnologije.

Tom prilikom otkriveni su delovi zida za koje se nije znalo da postoje, pre svega u zabačenim planinskim i pustinjskim delovima zemlje.

Studija je pokazala da drevno utvrđenje podignuto tokom vladavine dinastije Čin (221-206. pre nove ere) radi sprečavanja invazija plemena sa severa, a potom rekonstruisano pod dinastijom Ming (1386-1644), čini 6.259,6 kilometara zida, 359,7 kilometara šanaca i 2.232,5 kilometara prirodnih barijera (planina, reka).

Komentari

komentara