19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMagazinRibar iz rijeke Bosne izvukao soma teškog 48 kilograma

Ribar iz rijeke Bosne izvukao soma teškog 48 kilograma

Mladom ribaru, inače uposleniku jedne zaštitarske agencije Mustafi Ogriću iz Kraševa posrećilo se u utorak naveče kada je u rijeci Bosni na lokalitetu Kulina u Mravićima upecao soma teškog 48 kg.

– Predveče sam sa rođakom i amidžom došao na Kulinu da malo zabacimo. Noć je bila mirna i lijepa. Više od dva sata nije nas ništa išlo, kad odjedanput zatrese štap. Soma sam “digao” na mamac trister (varalica, umjetna ribica) sa strunom od 0,26 mm. Više od dva sata sam se mučio da ga izvadim i eto, hvala Bogu, uspio sam. Bio je tako jak i težak da je bila umjetnost izvući ga iz vode na obalu, ispričao je Mustafa.

Foto: M. Begić

On je, inače, potiče iz ribarske porodice, odrastao uz obale rijeke Usore, pa je sa ocem, rahmetli Feridom, takođe ribario. Sjeća se da je kao dječak na istom mjestu (Kulini u Mravićima) bio prisutan kada je njegov otac upecao također soma, ali upola lakšeg.

Inače, rijeka Bosna na ovom lokalitetu ima najveću dubinu u cijelom svom toku. Ovdje je ona duboka više od dvadeset metara, a njeno korito na lokalitetu Kulina obiluje stijenama, pa ribari tvrde da se u njenim dubinama, među stjenovitim pločama nalaze pravi kapitalci

spot_img