12.4 C
Travnik
Subota, 30 rujna, 2023
NaslovnicaBiHRazvojna banka FBiH u ovoj godini planira 78 miliona KM za direktne...

Razvojna banka FBiH u ovoj godini planira 78 miliona KM za direktne kredite

Plan plasmana direktnih kredita Razvojne banke FBiH za 2017. godinu iznsoi 78,6 miliona KM, potvrdio je za Fokus.ba direktor Sektora za istraživanje i razvoj u ovoj banci Borislav Trlin.

“Saldo kredita koje Banka vodi u ime i za račun Vlade Federacije BiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje iznosi 199,3 miliona KM a banka je u 2016. godini plasirala kredite krajnjim korisnicima u ukupnom iznosu od 39,7 miliona KM KM”, rekao je Trlin za Fokus.ba.

Kako je dodao, u prošloj godini za dugoročno kreditiranje stalnih sredstava (realni sektor) izdvojeno je 82 % sredstava, za finansiranje poljoprivredne proizvodnje 7,5 %, za finansiranje izvoznih poslova 6 %, za podsticaj zapošljavanju 2,5 %, a za mikrobiznis-obrt 0,5 %.

Ovaj učinak, kao i plan Razvojne banke u ovoj godini za Fokus.ba je komentarisao profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čičić.

“Dosta toga u svakoj državi zavisi od budžeta. Razvojni budžet sadržava različite projekte, linije finansiranja, podršku malim i srednjim preduzećima itd. Kod nas ima toga, ali uvijek je nedovoljno”, rekao je Čičić za Fokus.ba.

On je posebno naglasio da Razvojna banka FBiH mora biti oslobođena političkog utjecaja i pritiska kako bi poslovala efikasnije i bolje.

“Menadžment se bira po političkoj osnovi i odlukama o kreditima koje donose često nisu obuhvaćeni neki veoma dobri projekti. Svakako da ova sredstva od preko 78 miliona KM nisu dovoljna. Ali kod nas je uvijek borba da se izdvoji nešto za privredu. Krediti Razvojne banke mogu biti korisni upravo za privredu, jer su povoljni, a treba imati u vidu da su kod nas krediti komercijalnih banaka mnogo skuplji nego na Zapadu”, zaključio je Čičić.

spot_img