Sammy Margo u svojoj knjizi “The Good Sleep Guide” otkriva zašto su banane, bademi i med dobri za konzumaciju prije sna, a zašto začinjena hrana i alkohol ne pomažu snu

Ujutro se budite umorniji nego kad ste otišli na spavanje, budite se nekoliko puta, nemirno spavate i nikako da nadoknadite taj nedostatak sna. Sigurno ste pokušali i s novim jastukom, mirisnim uljem lavande u sobi koja smiruje i s meditacijom, ali ništa nije imalo bolji učinak.

Sammy Margo autorica je knjige “The Good Sleep Guide” i u knjizi otkriva kako prehrambene navike utječu na kvalitetu našeg sna.  Njeno istraživanje otkrilo je kakva hrana je pogodna za dobar san, a koju hranu treba izbjegavati jesti prije spavanja. Margo je istraživanjem ustanovila da je ovih pet namirnica idealno za dobar san.

 BANANE

Ova namirnica bogata je magnezijem koji pomaže mišićima da se opuste, a također sadrži i serotonin i melatonin koji u ljudskom tijelu regulira spavanje.

BADEMI

Poznati su kao izvor zdravih masnoća i magnezija koji potiče spavanje. Ova namirnica pruža dovoljnu količinu proteina koji će održati stabilnu razinu šećera u krvi.

MED

Samo jedna žličica meda dovoljna je da potakne melatonin, a smanji djelovanje oreksina koji nas zapravo drži  budnima.

ZOBENE PAHULJICE

Bogate su magnezijem i kalcijem i mineralima za koje je potvrđeno da pozitivno djeluju na san. Sadrže  triptofan koji  sudjeluje u stvaranju takozvanog hormona sreće serotonina te hormona melatonina koji regulira ritam spavanja i budnosti.

PURETINA

Također je izvor triptofana, ali je i dobar izvor proteina i pruža osjećaj sitosti.

Uz hranu koju je poželjno konzumirati prije spavanja postoji i popis onih namirnica koje trebamo izbjegavati.

ALKOHOL

Čaša vina prije spavanja nije loša ideja, ali veće količine alkohola onemogućuju nam da čvrsto spavamo.

SIR I MLIJEČNI PROIZVODI

Sirevi sadrže veliku količinu aminokiseline tiramina koja mozak drži budnim i aktivnimi zato, ako se želite naspavati, izbjegavajte sireve.

ZAČINJENA HRANA

Čili papričice i slične namirnice koje su jak i snažan začin ne odgovaraju našem tijelu prije spavanja jer podižu tjelesnu temperaturu i utječu na snove.

MASNA HRANA

Takvu hranu teško je probaviti i prije spavanja stvorit će vam tegobe zbog kojih vaš san neće biti miran.

KAVA

Ne treba puno objašnjavati utjecaj kave, zato kavu pijte ujutro, a navečer nipošto.

Komentari

komentara