Pune ruke posla na obiteljskom gospodarstvu Tihomira Sotinca iz Otoka. Od ekološke butternut tikve Tihomir proizvodi – brašno.
Kad više nije znao što bi s viškovima svojih butternut tikvica poljoprivrednik Tihomir Sotinac iz Otoka pokraj Vinkovaca odlučio je od njih napraviti brašno. U samo nekoliko mjeseci rasprodao je sve što je proizveo. Ove godine planira posaditi dvostruko više tikvica. Umjesto na policama trgovina, sve će tikvice završiti u brašnu. Bezglutenska brašna, kakvo je i butternut brašno, na tržištu su tražena i cijenjena roba.

“Čisto meso tikve, vidjeli ste tu gdje ga siječemo u čips, nosimo u sušaru, sušimo ga i meljemo, bez ikakvih aditiva, bez ičega. Čisti koncentrat tikve”, priča Tihomir Sotinac.

“Brašno će ići u Irsku, Englesku i u jedan trgovački lanac u Europi i u tri trgovačka lanca u Hrvatskoj”, kaže Tihomir. Brašno ide za Irsku, a radnici ostaju u Slavoniji, piše Dnevnik.hr

Na Tihomirovom gospodarstvu četvero je stalno zaposlenih radnika. Sezonaca bude i 50-ak.
Isplati se i Tihomiru od vlastitih tikvica proizvoditi brašno. Kilogram butternut tikve stoji 4 kune. Kilogram butternut brašna 100 kuna.

“Od nekakvih 10 kg tikve dobijemo jedan kilogram brašna. Znači, odnos je 1 naprama 10”, kaže Tihomir.

Imamo sad upite iz Amerike pošto je kod njih organska proizvodnja veliki problem, tako da imamo sad velikih mogućnosti i tamo, rekao je Tihomir Sotinac

Komentari

komentara