2.3 C
Travnik
Subota, 20 travnja, 2024
NaslovnicaBiHAmbalaža brze hrane štetnija od obroka

Ambalaža brze hrane štetnija od obroka

Papirnate kutije i papiri u kojima se u restoranima brze hrane poslužuju hamburgeri i prženi krumpirići obloženi su kemijskim spojem koji je otporan na mast, no može sadržavati fluoridne spojeve, pokazalo je nedavno istraživanje.

Ti su spojevi poznati kao polifluoralkilni spojevi (PFAS), a neki se povezuju s mogućnošću razvoja raka. PFAS su kemikalije na bazi fluorida koje onemogućavaju kapanje ulja izvan vrećice. Kad se zagrijavaju, te kemikalije mogu dospjeti u hranu.

Kada PFAS dođe u doticaj s hranom koja ga zagrije, velika je vjerojatnost da preko obroka konzumirate i štetne kemikalije. Koliku ćete količinu štetnih kemijskih spojeva progutati s hranom ovisi o temperaturi hrane i o tome koliko je dugo stajala zapakirana.

Prikupivši više od 400 komada ambalaže iz restorana brze hrane diljem Sjedinjenih Država, znanstvenici su ustanovili da je 46% papira u koji se umataju obroci i 20% kartonskih kutijica sadržavalo određenu količinu fluoridnih spojeva. Oni su pronađeni u 56% ambalaže za deserte i kruh te u 38% ambalaže za sendviče i hamburgere. Samo papirnate čaše nisu sadržavale fluor.

Najviše toksičnih spojeva je pronađeno u ambalaži za deserte i kruh. Slično je stanje s ambalažom za pizze i kokice, ustanovili su američki znanstvenici.

Odavno je poznato da perfluoralkilni spojevi utječu na brojne zdravstvene tegobe, poput smanjene plodnosti, povećanog kolesterola, oslabljenog imunološkog sustava i većeg rizika obolijevanja od raka.

Ne nalaze se samo u ambalaži za pakiranje brze hrane, već i u predmetima koje svakodnevno koristimo, poput teflonskih tava, vodootporne odjeće, proizvoda za čišćenje, bojama, lakovima, šamponima, koncu za zube i kozmetici.

spot_img