18.1 C
Travnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDA LI ZNATE Šta znače tri boje na zubnoj pasti i zašto...

DA LI ZNATE Šta znače tri boje na zubnoj pasti i zašto su bitne

Sastojci pasta za zube često su predmet rasprave, ali stručnjaci kažu da nam jedino mogu naškoditi zubne paste neproverenog porekla.

Iako ljudi bolje reaguju na zubne paste s više boja, one nisu samo marketinški trik. Svaka od tri boje ima svoje zdravstveno delovanje bitno za očuvanje zdravlja zuba.

Važno je prati zube dva puta dnevno svaki dan, a osim paste za zube, važan je i način pranja zuba jer jedino tako mehanički i pravilno uklanjate naslage hrane sa zuba.

Svaka od ‘traka’ na pasti za zube ima različite sastojke, kao i drugačije delovanje, a evo što one znače:

Beli deo je najvredniji i najvažniji sastojak u pasti za zube. Sadrži supstance uz pomoć kojih se zubi izbeljuju, a još je važnije da štiti vaše zube od karijesa.

Plavi (ili zeleni) gel ima antibakterijsko delovanje, osvežava dah i štiti unutrašnjost usta od bakterija.

Crveni gel je dodat naknadno i sadrži neke od ključnih elemenata za zdrave desni.

Ovakav izgled paste nije neophodan, ali predstavlja odličnu marketinšku strategiju. Prodaja će biti efikasnija ukoliko je sam izgled proizvoda simpatičan oku kupca.

Takođe, postoji i tajna koja se krije na dnu same ambalaže. Naime, kvadrat na donjem delu tube govori o sastojcima koji se nalaze u pasti za zube, a važno je razlikovati šta koja boja predstavlja:

Zeleni kod – potpuno prirodni sastojci

Plavi kod – prirodni sastojci + lekovi

Crveni kod – prirodni sastojci + hemikalije

Crni kod – samo hemikalije.

Stomatolozi ističu da je najbolja pasta ona koja se koristi redovito i da, pre korišćenja posebnih pasti za zube, treba konsultovati svog stomatologa.

 

spot_img