19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiznisKILOGRAM BRAŠNA PRODAJE ZA 100 KUNA Ovaj Slavonac osvaja tržište novim proizvodom

KILOGRAM BRAŠNA PRODAJE ZA 100 KUNA Ovaj Slavonac osvaja tržište novim proizvodom

Pune ruke posla na obiteljskom gospodarstvu Tihomira Sotinca iz Otoka. Od ekološke butternut tikve Tihomir proizvodi – brašno.
Kad više nije znao što bi s viškovima svojih butternut tikvica poljoprivrednik Tihomir Sotinac iz Otoka pokraj Vinkovaca odlučio je od njih napraviti brašno. U samo nekoliko mjeseci rasprodao je sve što je proizveo. Ove godine planira posaditi dvostruko više tikvica. Umjesto na policama trgovina, sve će tikvice završiti u brašnu. Bezglutenska brašna, kakvo je i butternut brašno, na tržištu su tražena i cijenjena roba.

“Čisto meso tikve, vidjeli ste tu gdje ga siječemo u čips, nosimo u sušaru, sušimo ga i meljemo, bez ikakvih aditiva, bez ičega. Čisti koncentrat tikve”, priča Tihomir Sotinac.

“Brašno će ići u Irsku, Englesku i u jedan trgovački lanac u Europi i u tri trgovačka lanca u Hrvatskoj”, kaže Tihomir. Brašno ide za Irsku, a radnici ostaju u Slavoniji, piše Dnevnik.hr

Na Tihomirovom gospodarstvu četvero je stalno zaposlenih radnika. Sezonaca bude i 50-ak.
Isplati se i Tihomiru od vlastitih tikvica proizvoditi brašno. Kilogram butternut tikve stoji 4 kune. Kilogram butternut brašna 100 kuna.

“Od nekakvih 10 kg tikve dobijemo jedan kilogram brašna. Znači, odnos je 1 naprama 10”, kaže Tihomir.

Imamo sad upite iz Amerike pošto je kod njih organska proizvodnja veliki problem, tako da imamo sad velikih mogućnosti i tamo, rekao je Tihomir Sotinac

spot_img