7.7 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaBiHGradsko kazalište mladih Vitez- na 29. Smotri kazališnog stvaralaštva u VukovarskoSrijemskoj Županiji

Gradsko kazalište mladih Vitez- na 29. Smotri kazališnog stvaralaštva u VukovarskoSrijemskoj Županiji

Gradsko kazalište mladih Vitez  je na kazališnim daskama tek deceniju, za to vrlo kratko vrijeme pokupili su simpatije gledateljstva, kako u Vitezu i širom BiH također i na međunarodnoj sceni. Prošle godine su bili dobitnici nagrade u Banja Luci  za dugogodišnju misiju širenja ideje teatra, dramskog odgoja i promicanje autentićnog teatarskog izraza u Bosni i Hercegovini.


Ove godine su  na 29. Smotri kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji Retkovci HR predstavili sa predstavom ” SVASTIKA” koje se održava od 28. siječnja do 19. veljače 2017. Retkovci se nalaze  pokraj grada Vinkovaca sa 1300 stanovnika sa dugogodišnjom tradicijom dramskih umjetnosti, prva registrirana predstava u Retkovcima potječe još iz 1919. godine. Kasnije je osnovano amatersko Kazalište „Mika Živković“  iz jednog razloga da to kazalište postane kulturni centar u ruralnoj sredini – na korist čitavoj  Vukovarsko Srijemskoj Županiji sa navedenim imenom koji je svojim predanim radom zadužio Retkovćane.

Gradsko kazalište mladih Vitez su se predstavili 04.02.
predstavom: SVASTIKE
tekst: Savo Škobić, režija: Mirna Matković

izvor fotografija- fb Kazalište Mika Živković Retkovci

– Predstava Gradskog kazališta mladih iz Viteza “Svastike“, autora Save Škobića i u režiji Mirne Matković prava je kazališna poslastica.

Svastike su predstava o ratu bez pušaka, granata i sličnih naprava na­mije­njenih za ubijanje. Tu i tamo proleti koja krpa, koja ima za cilj pogoditi nekoga, ali ništa strašnije od krpe. Ovdje je riječ o ratu u kući, o borbi za vlast nad kraljevstvom koje se zove „dom” i ima svega nekoliko stanovnika. Publika ima priliku pratiti zanimljivu priču i vidjeti zanimljive strategije za osvajanje terito­rije. Četiri žene protiv dva muškarca pokušavaju dobiti potpunu kontrolu nad protivnikom u obiteljskom domu, što dovodi do niza komičnih situacija.

Uigranost ansambla, promišljena i neprimjetna režija u kombinaciji s dva istaknuta člana, Marin Maros u ulozi Laze i Marija Gudelj igrajući kći Doru, doveli su predstavu do vrhunca.

Prepunom dvoranom gdje se tražilo mjesto više je tijekom cijele predstave prolamao se smijeh i pljesak,  gledatelji su na kraju predstave nagradili burnim  pljeskom mlade viteške glumce. U ocjeni povjerenstva,  publika je predstavu ocijenila s visokih 4,8, a to je ujedno najveća ocjena dosadašnjeg dijela Smotre u Retkovcima.

Nastavlja se tradicija dobrih predstava,jer sa predstavom Šmizle je bilo puno uspjeha na domaćoj  i međunarodnoj sceni, to je veliki uspjeh naših mladih Vitežana u vrlo kratkom vremenu koliko postoje.

Nastavili smo pratiti predstave naših predstavnika, sinoć je bila predstava naših susjeda Bugojanaca-TEATRA “FEDRA” koji po prvi puta sudjeluju na retkovačkoj kazališnoj smotri sa predstavom ĐAVOLJA POSLA, o kojima ćemo nešto kasnije.


Našim Vitežanima možemo samo poželjeti još dobrih predstava kao što su Zločestobije, Don Quijotea, Šmizle, Svastike i  u budućem radu na novim predstavama na kazališnoj sceni kako kod nas tako i na međunarodnim smotrama dramskih umjetnosti.

 

spot_img