TROŠAK I AKO SE NE VOZI – Za troškove automobila godišnje potrebno izdvojiti pet prosječnih ili 11 minimalnih bh. plaća

SARAJEVO – Da su stanovnici BiH umjetnici preživljavanja, potvrdilo se nebrojeno puta posljednjih desetljeća. Enormna je nezaposlenost, premale plaće i mirovine, a troškovi života iz godine u godinu postaju sve veći. Preživjeti mjesec s obiteljskim primanjima i pri tome podmiriti račune te, uz sve to, posjedovati obiteljski automobil matematički je nemoguće. Ipak, u BiH je u 2015., za koju su i objavljeni posljednji službeni podaci, registrirano bilo 921.456 motornih vozila, od čega su 801.253 putnička, piše Večernji list BiH.

Trošak i ako se ne vozi

I dok bh. cestama voze najmanje 801.253 putnička automobila, s obzirom na to da su podaci stari godinu dana, broj zaposlenih u zemlji iznosi 735.959, što je službeni podatak za listopad 2016., znači da broj automobila znatno prelazi broj zaposlenih čija prosječna plaća iznosi 837 KM. Automobil, u prosjeku, godišnje gubi na vrijednosti 1000 KM, dok je prosječni godišnji trošak posjedovanja i korištenja automobila 4500 KM, kazao je Aleksandar Jeftić, magistar prometa iz Prijedora.

Prema njegovu izračunu, dnevni trošak posjedovanja i korištenja automobila iznosi 12 KM. U trošak posjedovanja automobila uračunati su neizbježni troškovi poput registracije, koja prosječno iznosi 600 KM, kao i izdaci za gorivo.

“Ako prosječno godišnje prijeđemo 15.000 km, uz prosječnu potrošnju od 7 litara i cijenu goriva od 1,85 KM po litri, trošak je 2000 KM godišnje”, kazao je Jeftić. Bar jednom godišnje moraju se zamijeniti ulje i filtar ulja te filtar unutarnjeg prostora, svake 2-3 godine filtar goriva, filtar zraka, antifriz, ulje za kočnice, gume, a bar jednom u 5-6 godina treba uraditi veliki servis. Za redovito održavanje i popravke automobila treba potrošiti bar 700 KM godišnje, a tu su i troškovi parkiranja i cestarina.

Plaće u BiH

Na kraju ispadne da zaposleni u BiH s prosječnom plaćom od 837 KM više od 5 mjeseci radi za svog limenog ljubimca. Veliki broj onih koji rade za 600 KM za auto izdvoje 7 i pol plaća, dok onima na minimalcu, nakon što podmire troškove vozila, ostane tek jedna plaća.

izvor dnevno

Prethodni članakBosanka s njemačkim dokumentima traži dečka, a ima samo jedan uvjet
Sljedeći članakVW Buba – najprodavaniji model automobila u povijesti – 1978.