Prevent preuzeo vodeću tvornicu kuhinja u Njemačkoj s 2.200 radnika!

“Slobodna Bosna” je doznala najvažnije pojedinosti velike akvizicije sarajevske kompanije u Njemačkoj, nakon koje će Prevent potpuno zaokružiti proizvodnu diviziju kućnog namještaja.

Vodeći privatni poslodavac u BiH, Nijaz Hastor i njegova grupacija ASA Prevent, okončali su preuzimanje njemačke tvornice kuhinja Alno, potvrdio je za Slobodnu Bosnu Adnan Smailbegović, član Nadzornog odbora ASA Preventa.

Tvornica kuhinja Alno s oko 2.200 radnika spada u red vodećih proizvođača kuhinja u Njemačkoj i sastoji se od tri proizvodne tvornice iz kojih se pokriva lokalno njemačko tržište ali i tržište cijele Evope, osobito Švicarske, Britanije, Francuske, gdje imaju razgranatu prodajnu mrežu i dugogodišnju tradiciju. Alno dnevno proizvede i proda više od 2.500 kuhinja, a svaka je izrađena po narudžbi poznatog kupca, u skladu s njegovim individualnim zahtjevima i željama. Sistem unificirane proizvodnje kuhinja odavno je napušten na zahtjevnom evropskom tržištu, tako da Alno nikada ne proizvede dvije potpuno jednake kuhinjske garniture.

Godišnji promet tvrtke Alno premašuje 550 miliona eura, što je približno jednako cjelokupnom godišnjem izvozu drvoprerađivačke industrije BiH.

Prevent je još prije nekoliko godina ozbiljno zakoračio u biznis s kućnim namještajem. Najprije je preuzeo njemačku tvornicu namještaja Machalke, a godinu kasnije i njemačku tvornicu stolova i stolica Wossner, čiju je proizvodnju u međuvremenu prebacio u BiH (bivša tvornica Sanotaf u Ključu). Preuzimanjem tvornice kuhinja Alno, Prevent je praktično zaokružio kompletnu proizvodnu diviziju kućnog namještaja s ukupno više od 3.000 radnika.

Nakon preuzimanja tvornice Alno, Prevent će objediniti neke proizvodne i prodajne procese kako bi racionalizirao proizvodnju, smanjio troškove i povećao dobit. Računa na sinergijski učinak tri do sada odvojene tvornice, osobito u segmentu prodaje gdje leže velike mogućnosti za racionalizaciju poslovanja.

Naši sagovornici iz Preventa nisu željeli govoriti o cijeni koju je Prevent platio za preuzimanje tvornice Alno, no nesumnjivo se radi o iznosu koji se mjeri u stotinama miliona eura.

Operacija preuzimanja tvornice Alno, kao i prethodne dvije tvornice, Machalke i Wossner, realizirana je preko Preventove firme-kćeri Athabasca Investment d.o.o. Sarajevo.

Podsjećamo, sarajevska firma je potkraj prošle godine ušla u vlasničku strukturu hrvatske tvornice kablova „Elka“ koja će ubuduće poslovati u tijesnoj suradnji sa srodnom firmom iz BiH – Tvornicom kablova Tomislavgrad (TKT), čiji je vlasnik također Prevent.

Na ovaj način Prevent je postao jedan od najvećih proizvođača kablova u Evropi.

Prevent grupacija u Bosni i Hercegovini je članica globalne kompanije koja upošljava preko 13.000 radnika na 36 lokacija u svijetu. Nakon nove akvizicije, broj zaposlenih u Preventu premašit će 15.000 radnika.

Prevent u Bosni i Hercegovini je osnovan 1999. godine i danas je među vodećim izvoznicima. Kada se pojavio na tržištu Bosne i Hercegovine, Prevent je upošljavao 50 radnika, ali već od sljedeće godine u kontinuitetu proširuje svoje proizvodne kapacitete, otvara nova radna mjesta i pojačava izvoz širokog proizvodnog asortimana na svjetska tržišta.

Danas Prevent djeluje na 15 lokacija, zapošljava 6.500 radnika u BiH, te je vodeći privatni poslodavac u našoj državi. Pored automobilske industrije, Prevent je sve više prisutan u segmentu metala, modne konfekcije, namještaja, zaštitne opreme, obuće i nautike, bankarstva i osiguranja…

IZVORslobodna-bosna.ba

Prethodni članakUPOZORENJE Pametni telefoni donose bolesti novog doba
Sljedeći članakSelo bogataša: Misteriozno mjesto kojeg stanovnici ne smiju napustiti