Nakon što je slična odluka donesena u Zenici, općinska administracija u Kalesiji odlučila se za povećanje komunalne takse za poslovnice kladionica koje rade na području te općine, ali i za neka druge poslovne subjekte.

Prema Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Općinskog vijeća Kalesija, pored poslovnica kladionica, predviđeno je povećanje komunalne takse i za poslovnice telekoma i Elektroprivrede BiH, poslovnice banaka te poslovnice mikrokreditnih organizacija.

Prema riječima Seada Džafića, načelnika Općine Kalesija, umjesto 1.000 KM godišnje oni koji su obuhvaćeni ovom odlukom sada će na ime komunalne takse morati plaćati 10.000 KM.

– Svi vidimo koliko zarađuju kladionice, ali i banke. Radi o sasvim razumnom i opravdanom povećanju komunalnih taksi. Lično imam firmu sa više od 300 zaposlenih i plaćam državi sve dažbine. Mislim da posebno kladionice ne plaćaju državi dovoljno u odnosu na svoju zaradu – pojašanjava Džafić odluku kalesijskih vlasti.

On ističe da ga ne brine da će ova odluka utjecati negativno na poslovno okruženje u Kalesiji.

– Onaj kome se ne isplati da plaća ovu taksu, neka zatvori kladionicu. Meni to neće biti žao, jer se te poslovnice nalaze blizu škola i sve više djece u njih odlazi – navodi Džafić i dodaje da smatra da 10.000 KM godišnje za jednu kladionicu “nije neki novac”.

 

(faktor.ba)

Komentari

komentara