Borci za zaštitu privatnosti ističu da ova vijest predstavlja “ogromnu prijetnju slobodi govora”, upozorivši da podaci mogu biti zloupotrebljeni od strane obavještajnih agencija i Vlada. WhatsApp je upavo zbog svoje enkripcije koju stalno ističe postao jedno od omiljenih sredstava komunikacije diplomata, političkih disidenata i aktivista

Servis za poruke WhatsApp stalno ističe kako su dopisivanja putem te mreže za komunikaciju šifrovana i zaštićena, ali sada je otkriveno da to i nije baš tako.

Kako piše britanski “Gardijan”, Fejsbuk ima mogućnost da čita sve poruke koje se razmijene putem WhatsApp-a. Iako čelnici najveće društvene mreže na svijetu tvrde kako je poruke preko WhatsApp-a nemoguće presresti i pročitati, novo istraživanje pokazalo je da Facebook i te kako ima načina da čita sve vaše poruke, a sve zahvaljujući posebnom programskom kodu koji to omogućava, navodi britanski list.

Borci za zaštitu privatnosti ističu da ova vijest predstavlja “ogromnu prijetnju slobodi govora”, upozorivši da podaci mogu biti zloupotrebljeni od strane obavještajnih agencija i Vlada. WhatsApp je upavo zbog svoje enkripcije koju stalno ističe postao jedno od omiljenih sredstava komunikacije diplomata, političkih disidenata i aktivista.

Takozvana “end-to-end” enkripcija oslanja se na generaciju jedinstvenih bezbjednosnih programskih ključeva, koji koriste “Signal protokol”, koji garantuje da komunikacije i informacije koje se razmjenjuju putem WhatsApp-a ne mogu biti presretnute od strane treće osobe.

Međutim, WhatsApp ima mogućnost da presretne i čita poruke svojih korisnika tako što s vremena na vrijeme pravi nove enkripcije (encryption keys) o kojima ne obavještava svoje korisnike, piše “Gardijan”. Na taj način, omogućava “ulaz na zadnja vrata”, pomoću kojeg se mogu čitati poruke koje korisnici razmjenjuju.

Ovo otkriće pripisuje se kriptografu Tobijasu Belteru, koji radi na univerzitetu Berkli u Kaliforniji.

“Ukoliko Vlada neke zemlje od WhatsApp” zatraži podatke o komunikaciji određenih ljudi, kompanija im vrlo lako može pružiti te informacije zahvaljujući čestim promjenama programskih ključeva”, rekao je Belter za “Gardijan”.

Belter je svoje otkriće još u aprilu 2016. godine prijavio matičnoj kompaniji koja kontroliše WhatsApp – Facebooku, ali je dobio odgovor da su u kompaniji “svjesni toga”, kao i da je to “očekivano”. Belteru je rečeno i da će kompanija “raditi na tome”, međutim mogućnost špijuniranja i dalje postoji.

Belterove tvrdnje potvrdio je i Stefen Tor Jensen, čelni čovjek Evropsko-bahreinske organizacije za ljudska prava, koji je zadužen za zaštitu informacija.

“WhatsApp konstantnom promjenom bezbjednosnih programskih ključeva, o kojoj ne obavještava svoje korisnike, predstavlja izuzetno opasnu i nebezbjednu platformu. WhatsApp može da prosleđuje vašu komunikaciju bez vašeg znanja – rekao je Jensen.

Kompanija je prije nekoliko mjeseci izazvala bijes korisnika nakon što je objavila da mijenja uslove korišćenja tako da dozvoljava dijeljenje podataka klijenata sa partnerskom kompanijom Facebook. Ta odluka je dvostruko kontroverzna, budući da su se i WhatsApp i Facebook prilikom spajanja tih firmi obavezale da informacije o korisnicima čuvaju odvojeno

vijesti.me

Komentari

komentara