Ako se luk drži u hladnjaku desetak minuta prije rezanja, smanjit će se količina plina koji se otpušta nakon što se luk prereže.

Svi koji su ikad rezali crveni luk, barem jednom su “zaplakali”. Postoje mnogi trikovi da se taj utjecaj luka izbjegne ili barem ublaži. Oplahnuti nož pod hladnom vodom prije rezanja ili “isprati” luk, držati ga u hladnjaku prije rezanja, to su tek neki od savjeta na koje možemo naići. Dok režemo luk oslobađaju se enzimi koji proizvode plin propanetial sulfoksid pomoću kojeg se stvara blaga sumporna kiselina. Mozak “šalje informacije” da se ispere oko, no više suza stvara više kiseline koja nadražuje naše oči.

Stoga je jedan od savjeta da se ruk reže pod vodom ili u blizini vode kako bi se plin koji se oslobađa apsorbirao u tu vodu, a ne u vlagu naših očiju. Ako se luk drži u hladnjaku desetak minuta prije rezanja, smanjit će se količina plina koji se otpušta nakon što se luk prereže.

Na tržištu se nalaze i posebne vrste naočala koje sprječavaju da plin dođe do naših očiju. Mnogi će u startu odustati od ideje da nose naočale za plivanje ili ove posebno dizajnirane za sprječavanje suza pri rezanju luka, ali ako vam to nije bitno i želite se svakako poštedjeti suza, posegnite za njima.

vecernjilist

Komentari

komentara