20.7 C
Travnik
Utorak, 3 listopada, 2023
NaslovnicaBiHNAHRANITE IH: Vrapci i golubovi trebaju hranu

NAHRANITE IH: Vrapci i golubovi trebaju hranu

Proteklih dana, temperature u Bosni i Hercegovini su išle i do 26 stepeni ispod nule, a kako inače tokom zime nahraniti ptice koje zbog snijega imaju problem da dođu do hrane?

Ukoliko živite u gradu, a željeli biste da na neki način pomognete pticama, u nastavku pročitajte nekoliko korisnih savjeta.

Koju ćete vrstu hrane ponuditi pticama, zavisi od vrste ptica koje žive u vašem kraju i koje ptice želite da hranite. Možete iskombinovati nekoliko vrsta hrane kako biste privukli što više vrsta ptica.

Najnekvalitetnija hrana je svakako običan bijeli hljeb. On pticama ne obezbjeđuje dobar izvor hranljivih sastojaka i pravi im probleme sa varenjem, što ih dodatno slabi. No, savjetovati da im ga ne dajete bilo bi neozbiljno jer većini vrabaca i golubova u zimskim mjesecima to je jedini obrok. Ako ga već dajete, onda neka to bude stari hljeb od integralnog brašna i sa sjemenkama, sitno izmrvljen. Njega će najradije jesti vrapci i, eventualno, kosevi. Nipošto nemojte pticama davati pljesnjiv hljeb. Od ostale ljudske hrane pticama možete davati tvrdo kuhana jaja, kuhanu rižu, svježe povrće i voće (može i suho, ali usitnjeno).

Namirnice su to bogate proteinima, vitaminima i ostalim tvarima koje pticama osiguravaju energiju potrebnu za letenje i grijanje tijela.

Ptice koje većinom jedu sjemenke (vrapci, zebe i sl.)

Osnovnu mješavinu hrane treba da čine sitnije sjemenke (u prodavnicama možete potražiti hranu za zebe) no, možete pridodati i sjemenke suncokreta, koji ima puno masnoća koje su potrebne za zimu.

Ptice mesojedi

Razlikujemo dvije grupe: one koje se hrane na tlu (crvendać, carić) i one koje se hrane na drveću (djetlići, sjenice). Obje vrste možete hraniti podjednako.

Klasičnu ponudu hrane čine kugle ili štapići od loja ili mesa u koji su utisnute razne sjemenke, ali poslužiće i kriške suhog mesa (što manje crvenog mesa, što više masnog, bijelog dijela), goveđi loj i kosti s masnoćama. Samo obratite pažnju da ovo meso ne bude soljeno.

Hranu možete ponuditi pticama na razne načine: plastične flaše, čašice od jogurta, ili čak ukrasne tikvice napunjene mješavinom loja i sjemenki koje se potom izbuše i objese na grane – sve ideje koje dobro služe svrsi su dobrodošle.

Ptice koje se hrane voćem (kosovi, drozdovi)

Oni većinom jedu na tlu, jer ne mogu da slete na hranilice koje su obično manjih dimenzija. Stoga se hrana za njih stavlja na očišćenom dijelu tla ili se naprave veće hranilice 1 – 1,5 m iznad zemlje. Njima se nudi sitno sjeckano voće koje je potrebno svaki dan ponuditi svježe, budući da se vrlo brzo smrzava ili pak smežura, fermentira i slično. Zgodno je na istu hranilicu servirati i sjemenke i voće pa ptice mogu birati.

Ptice koje žive uz ili na vodi (labudovi, patke)

Njima se na obali ili u plićaku mogu ponuditi kukuruz, pšenica i salata no tek kada se ptice približe jer inače hrana potone prije nego što ptice do nje dođu. Ove ptice vole hljeb, ali on nije za njih zdrav pa ga ipak izbjegavajte ako ikako možete.

Hranjenje obavezno morate vršiti svakodnevno, odnosno ako se ustanovi da je sva hrana pojedena – ptice “računaju’” na hranu koju im nudite, i mogu uginuti od gladi ukoliko preskočite hranjenje.

IZVORFP/N1

spot_img