18 C
Travnik
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
NaslovnicaBiHToplije tek od četvrtka, dotad debeli minusi 0 shares Toplije tek od...

Toplije tek od četvrtka, dotad debeli minusi 0 shares Toplije tek od četvrtka, dotad debeli minusi

Poslodavcima je preporučeno da radnicima omoguće korištenje odsustva s rada, odnosno poduzmu aktivnosti vezane za sigurnost i zdravlje radnika.

Ekstremno niske temperature zadržale su se i jučer u gradovima širom BiH. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, tokom jutra najhladnije je bilo na Bjelašnici i u Zenici -21, dok je u Sarajevu bilo -18, na Ivan-sedlu i u Tuzli -16, Bugojnu i Goraždu -14, Sokocu -13, Srebrenici i Stocu -11 i Mostaru -5 stepeni Celzija. Što se tiče visine snježnog pokrivača, na Bjelašnici je izmjereno 57 cm, u Goraždu 40, na Čemernom 39, Ivan-sedlu 37, Han-Pijesku 34, Sarajevu 22 i u Banjoj Luci 9 cm.

Zaleđene rijeke i jezera

Zbog velike hladnoće posljednjih dana su se u brojnim bh. rijekama i jezerima stvorile sante leda. Tako se od Sane do Drine mogu vidjeti fascinantni prizori zaleđenih tokova rijeka. Drina se u priobalnom dijelu kod Zvornika zaledila na više mjesta, a i na Zvorničkom jezeru uzvodno od hidroelektrane ima tragova leda na kojem se odmaraju galebovi i patke. Zaleđene su i rijeke Bosna u Zenici, Sana u Sanskom Mostu, Vrbas u Banjoj Luci, Jablaničko i Boračko jezero… Ledom je pokrivena i Miljacka, kao i brana na Bembaši.

Danas do -24

Bosance i Hercegovce i narednih dana očekuje hladno vrijeme s temperaturama koje će ići do -24 stepena, a meteorolozi nešto ugodnije temperature zraka najavljuju od četvrtka. Danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno, a u planinskim područjima moguć je slab snijeg. Jutarnja temperatura kretat će se od -19 do -12 stepeni Celzija, a na planinama do -24. Najviša dnevna bit će od -11 do -6 stepeni, a na jugu od -3 do 2 stepena.

U srijedu se očekuje umjereno i ponegdje pretežno oblačno, a tokom dana mjestimično i sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura bit će od -20 do -12, na planinama do -23 stepena, a najviša dnevna od -8 do -2, na jugu od 0 do 4 stepena. U četvrtak nas očekuje pretežno sunčano jutro uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada.

U večernjim satima u Hercegovini i većem dijelu Bosne padat će kiša i snijeg. Jutarnja temperatura kretat će se od -16 do -9, na planinama do -19, a najviša dnevna bit će od -3 do 8 stepeni Celzija.

Komentari

spot_img