10.2 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiNaučite “čitati” oznake na kremama za zaštitu od sunca

Naučite “čitati” oznake na kremama za zaštitu od sunca

Pred nama je još vrelih dana, a mnogi se tek sada pripremaju za ljetovanje, pa je osim kupovine kupaćeg kostima, novih naočara za sunce, modernog šešira, na spisku sigurno i krema za zaštitu od sunca. Da biste znali koju kremu da kupite, neophodno je i da znate šta sve skraćenice znače i na šta sve treba da obratite pažnju.

Ono što krema za koju se odlučite treba da ima to je oznaka SPF (Sun Protection Factor), što znači zaštitni faktor. U zavisnosti koji se broj pored ove skraćenice nalazi, znači da će vaša koža, ukoliko se pridržavate uputstva, 25,30 ili 50 puta duže, kada je namazana, biti zaštićena od crvenila nastalih UVB zracima, nego da nije namazana.

Ona krema koja sadrži SPF 50 može da apsorbuje čak 97 posto UV zračenja. Naravno, ukoliko je nanosite pravilno i u dovoljno debelom sloju.

Ukoliko se na kremi nalazi i oznaka UVA, onda to znači da je vaša koža zaštićena i od UVA zračenja. Ova oznaka će biti ispisana u krugu, a prema propisanim standardima, UVA faktor za zaštitu od sunca mora da bude jednak trećini faktora za zaštitu od sunca (SPF).

Ipak, ono što treba da znate je da nijedna krema apsolutno ne štiti od negativnog zračenja, pa ne samo da je neophodno da adekvatno koristite kremu za sunčanje, već i da se sklanjate od sunca od 11 do 17 sati, jer vas ni najveći faktor neće sto posto zaštiti.

Tokom najtoplijeg dijela dana, sklonite se u hlad i nosite odjeću svijetlih boja.

Iako mnogi misle da mogu na brzinu da se okupaju i “osuše” na suncu bez korištenja kreme za sunčanje, u velikoj su zabludi, jer u zavisnosti od tipa kože, vrijeme prirodne zaštite kože kreće se od pet do 30 minuta. Nova istraživanja pokazuju da može da dođe do oštećenja DNK, a imuno sistem da bude oslabljen i pri manjem zračenju, odnosno prije nego što se pojave opekotine.

Zato preparate za sunce nanosite u dovoljno debelom sloju na sve otkrivene dijelove tela i na dva, tri sata ponavljajte cijeli proces.

Najbolje je da ga nanesete 30 minuta pre boravka na suncu. Nakon toga, istu količinu nanesite i prilikom izlaska na sunce ili dolaska na plažu.

spot_img