18.9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHSportske igre mladih ruše sve rekorde sa više od 16.000 učesnika u...

Sportske igre mladih ruše sve rekorde sa više od 16.000 učesnika u 14 bh. gradova

Najljepša sportska priča u BiH, osme BH Telecom Sportske igre mladih su u prethodnom periodu okupile više od 16.000 učesnika u 14 bh. gradova. Igre će u 2018. godini obići 34 bh. grada te djevojčicama i dječacima omogućiti potpuno besplatna takmičenja u deset različitih sportskih disciplina. U prethodnoj sedmici održana su takmičenja u Zavidovićima, Konjicu, Jablanici i Doboju, te su i ovi gradovi, dobili svoje predstavnike za Finalno takmičenje Igara u Sarajevu.

Specijalni partner Igara je i ove godine Olimpijski komitet BiH, a u saradnji sa Košarkaškim savezom BIH, i uz finansijsku podršku USAID-a, Igre i ove godine širom BiH promoviraju projekat ‘Fer igra za fer djetinjstvo’ što mališani na terenima i pokazuju. Najmlađi učesnici Sportskih igara mladih su u Zavidovićima uživali u igri između dvije vatre, a zlatne medalje u okviru Bingo CUP-a, osvojila ekipa pod nazivom „Plavi zmajevi“.

„Ponosan sam što smo danas osvojili zlatne medalje i super smo se proveli“ izjavio je kapiten ekipe „Plavi zmajevi“, Adnan Šabanović.

Djevojčice i dječaci su u Zavidovićima imali priliku da se, pored igre između dvije vatre, takmiče u nogometu i odbojci. Gostujuća ekipa „Osice“ iz Maglaja je u ovom gradu, ostvarila pobjedu na Plazma CUP-u, takmičenju u odbojci, te obezbijedila plasman na Veliko finale Igara u Sarajevu. Nakon Zavidovića, Igre su krenule put Konjica, a Igre se u ovom gradu održavaju po osmi put. Igre u Konjicu su otvorene nogometnim takmičenjima u obje starosne kategorije. U okviru Poli CUP-a, takmičenja za dječake i djevojčice 2007. godište i mlađe, najbolja je bila ekipa „Bambino U10 Liverpool“, dok je na takmičenjima u nogometu za kategoriju 2003. godište i mlađe, plasman na finalno takmičenje Igara ostvarila ekipa simpatičnog naziva „Đe će k’o“ iz Konjica.

„Osvojili smo Coca-Cola CUP u Konjicu i jedva čekamo finale u Sarajevu. Nadamo se dobrom plasmanu i tamo“ kazao Enar Buturović.

Bit Igara je druženje, zabava i upoznavanje novih prijatelja, a djevojčice i dječaci iz svojih gradova, putuju u susjedne gradove, sve u cilju ostvarivanja plasmana na Finale Igara. Tako je ovaj put gostujuća ekipa „Konjic“ prevođena kapitenom Berinom Mustaficom, u Jablanici ostvarila plasman u okviru Kinder+Sport CUP-a u košarci, u ženskoj konkurenciji.

„Okušali smo našu sreću i u Jablanici te ovaj put j konkurencija bila nešto slabija pa smo uspjele ostvariti plasman na finale. Radujemo se druženju u Sarajevu“ rekla je Berina Mustafica u ime ekipe „Konjic“.

Naredni grad, domaćin Igara, bio je grad Doboj gdje su djevojčice i dječaci pokazali sjajno rukometno umijeće. U ženskoj konkurenciji najuspješnije bile su djevojčice iz ekipa „Krivaja“ iz Zavidovića, dok su u muškoj konkurenciji plasman na finale Igara osigurala ekipa „RK Sloga“ iz Doboja. Drugoplasirana ekipa u muškoj konkurenciji je gostujuća ekipa „RK Teslić“ iz Teslića, a kapiten ekipe Mladen Aleksić, obećao je da će njegov tim naredne godine osvojiti prvo mjesto.

„Ove godine smo u okviru Gorenje CUP-a u Doboju osvojili drugo mjesto i želimo čestitati našim protivnicima na plasmanu na finale. Sljedeće godine ćemo osvojiti prvo mjesto i otputovati u Sarajevo“ obećao je Mladen Aleksić, kapiten ekipe „RK Teslić“.

Igre će nastaviti svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu, a svi koji žele učestvovati u najljepšoj sportskoj priči u BIH mogu se prijaviti na stranici www.igremladih.ba ili na broj telefona 033/711-930. Finale Igara u Sarajevu održat će se od 7.8.-11.8.2018. godine .

spot_img