9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHAutoceste FBiH u sklopu projekta izgradnje mosta proširuju malinjak

Autoceste FBiH u sklopu projekta izgradnje mosta proširuju malinjak

U cijelosti prenosimo blog Tridesetdrugog vijećnika:

Da, dobro ste pročitali, u sklopu projekta izgradnje mosta na ulazu ‘Zenica Jug’” koji bi trebao povezati izlaznu petlju koridora 5c sa vangradskom dionicom GGM-a odgovorni iz Autocesta FBiH proširuju malinjak, odnosno privatno zemljište Mersije Kasumović, gradonačelnikove supruge iako posjeduje još osam parcela, ukupne površine oko 20 hiljada kvadratnih metara!? Na fotografijama sa lijeve strane novoformiranog gradilišta.
 
“Da zlo bude veće, deponovanjem i istresanjem iskopnog materijala sužavaju i korito rijeke Bosna”, javlja čitaoc 32.vijećnika. 
 
Međutim, tu nije kraj. Danas, u najvećem jeku radova došlo je i do nesporazuma između rukovaoca građevinske mašine privatnog preduzeća “Špic beton” i vozača kamiona koji dovoze iskopni materijal zbog čega je napravljen i kraći zastoj. Naime, rukovaoc građevinske mašine zapriječio je put kamionima koji dovlače zemlju, jer prema njegovom mišljenju nisu istresali “tamo gdje treba”. A da li baš treba sužavati korito rijeke i da li je predviđeno urbanističkom saglasnosti proširenje malinjaka, pitanje je za nekoga od nadležnih. Ako je u pitanju nezakonito koristenje javnog vodnog dobra, neko je i odgovoran.
 
Da li bi odgovorni iz privatnog preduzeća “Špic beton” i “Autocesta FBiH” isto postupili, odnosno sužavanjem korita rijeke prekršili zakon i proširili malinjak da je kojim slučajem vlasnik zemljišta neko od sitne buranije, zaključite sami. 
Na osnovu fotografija u prilogu da se primjetiti da će se ukupna površina zemljišta Kasumovićeve supruge povećati za nekoliko stotina kvadrata, a da li će odgovorni iz “Agencije za vodno područje rijeke Sava” poduzeti nešto po pitanju suženja korita rijeke Bosna, saznat ćemo samo ako ih neko obavijesti.
 
Prije nepunih godinu dana pisao sam kako možemo slobodno odvoziti građevinski materijal u rijeku Bosnu bez obzira što s tim deponovanjem sužavamo njen tok. Možemo i oštetiti Budžet za cca pola miliona maraka a da niko od gradskih vijećnika neće provjeriti zašto i kako, postoji li urbanistička saglasnost i postoji li igdje u svijetu projekat moderne autoceste koji predviđa izlaz na poljoprivredno zemljište. 
Vezani članak: Suženje korita rijeke Bosna

spot_img