Pećine su naseljeno mjesto u sastavu općine Novi Travnik, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.

Na gotovo tisuću metara nadmorske visine, jugozapadno od Novog Travnika udaljeno 11 km  u krajoliku uz regionalnu prometnicu M 16-4 Novi Travnik – Bugojno, skoro netaknutoj prirodi, smjestila se župa Pećine. Samo mjesto Pećine se dijele na Gornje i Donje Pećine.Gornje Pećine su bogate izvorskom vodom,a najjaći su Pišćeci,Gravišta,Potočić a kroz selo protiče voda zvana Potok 

Nepristupačan teren tu je župnu zajednicu, koja teritorijalno najvećim dijelom pripada općini Novi Travnik.  Pećine su, inače, najstarija župa u općini Novi Travnik.

Sve ostale župe u toj općini nastale su odvajanjem od Pećina, ujedno i jedne od najstarijih župa u Lašvanskoj dolini. Gornje i Donje Pećine najveća su sela u župi, a ime su dobila po “pećima” (pećinama) iz kojih se još u grčko i rimsko doba vadila željezna ruda, što je jedan u nizu podataka koji govore o bogatoj povijesti mjesta i župe.

Pećina se nalaze neposredno ispod današnjeg sela i u nju se moglo ući do prije 30-tak godina kada je za kratko vrijeme željezara Ilijaš počela sa eksploatacijom željezne rude,ali je zbog visokih troškova napustila daljnju eksploataciju. Od tada ulaz u pećinu (rudnik)je opasan zbog obrušavanja i rijetko tko ulazi. U pećini je bilo manje jezero i pećina je bila bogata stalaklitima i stalagmitima.

Po narodnom predanju u Gornjim Pećinama vadila ruda a u Donjim Pećinama se željezna ruda talila. Stanovništvo Gornji Pećina kao i okolnih sela zbog oštre klime i nepovoljnog zemljišta bavilo se intezivno proizvodnjom drvenog uglja, pa su njegovom prodajom ostvarivali prihod za svoju životnu egzistenciju. Prodavali su ga u Travniku, Zenici, Bugojnu i Donjem Vakufu. Danas se više nitko ne bavi proizvodnjom drvenog uglja.

Katolička crkva u Gornjim Pećinama sagrađena je 1886.godine Crkva je posvećena Srcu Isusovu. Na sam dan Presvetog Srca Isusova na Misi se zna okupiti oko 2.000 vjernika, župljana župe Pećine iz svih krajeva svijeta i ostalih župa Lašvanske doline.

Prije zadnjeg rata,Pećine su brojale oko 1100 stanovnika a sada oko 100 mještana a župa Pećine je brojala oko 3500 stanovnika a danas u  župi Pećine živi tek nešto više od dvjestotinjak povratnika.

U videu pogledajte što smo mi zabilježili sa svojom kamerom 14.04.2018………….

 

Komentari

komentara