Nova pravila u školama manjeg bh. entiteta. Zbog zloupotrebe mobilnog telefona srednjoškolcima prijeti izbacivanje, a osnovcima ukor direktora i premještanje u drugu školu, piše Večernji list BiH.

Naime, iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da su, novim Zakonom o srednjem obrazovanju i odgoju, koji će uskoro stupiti na snagu, zloporaba korištenja mobilnih telefona u vrijeme nastave i snimanje videoisječaka za vrijeme boravka u školi te njihova daljnja distribucija ili u svrhu prijevare kod ocjenjivanja, definirani kao teža povreda obaveze učenika.

– Za težu povredu obveze učenika, prema ovom Zakonu, učeniku može biti izrečena odgojno-disciplinska mjera odnosno isključenje iz škole – kazali su iz nadležnog ministarstva, prenose mediji u RS-u.

Nadležni očekuju kako bi na taj način trebalo doći i do smanjenja vršnjačkog nasilja, jer smo, kako kaže, svjedoci da tinejdžeri uglavnom preko društvenih mreža dogovaraju tučnjave i razna maltretiranja.

– Doći će do pooštrenih mjera zbog snimanja videoisječaka u školama i oko njih, situacija se mora uozbiljiti – ističu.

Negativna upotreba mobilnih telefona u školama nešto je s čim se zaposleni u školama već dulje vrijeme pokušavaju boriti na razne načine, ali nailaze na velike poteškoće. Mnogi učenici zloupotrebljavaju korištenje mobilnih telefona na razne načine, od onih najbezazlenijih, korištenje telefona za komunikaciju u vrijeme nastave, pa do težih prekršaja, zloupotrebe fotografiranja i sličnih stvari, kao i vršnjačkog nasilja.

– U mojoj školi skupina učenica osnovala je grupu na Viberu u kojoj stalno tračaju jednu učenicu i prave joj smicalice, ali još je to sve kao neslana šala, nije se dogodio ozbiljniji incident. Bila sam protiv toga kada su me pokušale ubaciti u tu grupu – kazala je Nezavisnim novinama jedna srednjoškolka iz Banje Luke.

izvor:

Komentari

komentara