slavonija...vinkovci...12.04.2018. hala za trening hgss-a vinkovci; brat i sestra domagoj i lorena becic, vrlo aktivni u radu hgss-a, a da bi bili u formi redovito se mora trenirati; foto Gordan Paniæ

U listopadu 2009. održana je osnivačka skupština HGSS-a Stanice Vinkovci, a od samih početaka u njezin je rad uključena obitelj Becić iz Vinkovaca. Otac Zlatko Becić danas je pročelnik HGSS-a Stanice Vinkovci, a kći Lorena i sin Danijel aktivni su članovi HGSS-a Stanice Vinkovci od samih početaka.

Opasne situacije

Kako je sve počelo, koji su preduvjeti da bi se bio uspješan u radu, razgovarali smo s jedinom djevojkom u HGSS-u Vinkovci Lorenom Becić.

– Sve je počelo kad sam imala četiri godine. Moj otac Zlatko vodio me na planinarenje, a išli smo više obiteljski. Poslije se iz planinarenja osnovao HGSS Stanica Vinkovci, a kako sam još bila maloljetna, nisam bila u službi, nego sam uz oca učila i stjecala neka početna iskustva. Kad sam napunila 18 godina, došla sam u Stanicu Vinkovci i ovdje mislim ostati jako dugo, jer volim pomagati ljudima i srce mi je puno nakon svake akcije. HGSS je moja ljubav i za HGSS se živi – rekla je Lorena Becić o samim početcima.

U samim akcijama, kaže Lorena, bude i opasnih situacija, no ako si dobro pripremljen i svladaš psihološku barijeru, nema problema. Puno puta su joj prijateljice govorile da je to preopasno i da se odluči na nešto drugo, no Lorena je hrabra i spremna za velike izazove. Svaki dan je drukčije koncipiran i sve je to u biti trening kako bi se usavršili i mogli odgovoriti na najteže izazove.

– Imamo zimski i ljetni tečaj, no imamo i treninge penjanja, prve pomoći, jer nikada ne znaš što te očekuje na terenu. Uvijek kad se ide na vodu postoji rizik, prošla sam tečaj za spašavanje iz vode i poplava, tako da nema straha – priča Lorena. Oprema koja je uvijek na njoj teška je desetak kilograma i sve mora biti na svom mjestu kako ne bi bilo problema u akcijama. Prije izlaska na teren druga osoba sve dobro mora provjeriti, da je sve na svom mjestu.

slavonija…vinkovci…12.04.2018.
hala za trening hgss-a vinkovci; brat i sestra domagoj i lorena becic, vrlo aktivni u radu hgss-a, a da bi bili u formi redovito se mora trenirati;
foto Gordan Paniæ

Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Vinkovci danas ima oko 35 članova, no, kako kaže Lorena, osim nje, mladih djevojaka nema, ali imaju starijih žena.

Godine iskustva

– Kad se netko odluči doći u HGSS Vinkovci, prvo vidimo koliko je ta osoba zainteresirana za sve izazove i polako je uvodimo u cijeli rad. Prvo se mora položiti prva pomoć, onda se ide na ljetni i zimski tečaj, speleo te na spašavateljski tečaj. U međuvremenu se može ići na polaganje za spašavanje iz vode i poplava. To se sve ne može odmah položiti, nego trebaju godine iskustva, a ja sam, prije nego što sam došla u HGSS Stanicu Vinkovci, puno toga prošla uz oca, tako da sam spremna došla na prvi tečaj. U dosadašnjem članstvu u HGSS-u imam položenu prvu pomoć, spašavanje iz vode i poplava, specijalističku obuku za skijanje i zimski tečaj. Očekuje me polaganje ljetnog tečaja, speleo za špilje te na kraju spašavateljski, koji je posljednji u nizu što se tiče polaganja – kaže Lorena. Dodaje kako osoba koja dolazi u HGSS mora biti psihološki jaka, a strah se može relativno lagano svladati razgovorom.

– Mi smo svi i prijatelji i pomažemo si kroz priču, jer jedino se tako može svladati strah. Nije ti svejedno kad naiđeš na mrtvo tijelo u akcijama. Penjanje po užetu svladala sam za samo deset dana, ali, kažem, ako si dobro pripremljen i ako nešto voliš i imaš svoj cilj, nema bojazni. Uvijek te mora voditi misao da ideš nekome pomoći i onda tu nema straha – rekla je Becić.

HGSS od osobe traži da bude na raspolaganju sva 24 sata, jer, kako kaže Lorena, nikada ne znaš kad će doći poziv, a znalo se zvati i u vrijeme nekih proslava, no nema tu “ne mogu”, ostavljaš sve i ideš.

Lorena Becić buduća je studentica kineziološkog fakulteta, no, kako kaže, HGSS je uvijek tu i najveći dio slobodnog vremena provede u vježbi i na treninzima. Za našeg boravka u Stanici Vinkovci demonstrirala je penjanje i spuštanje po užetu te penjanje na umjetnu stijenu.

izvor:

Komentari

komentara