10.1 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHMostar je od danas kulturno, političko 
i gospodarsko regionalno 
središte

Mostar je od danas kulturno, političko 
i gospodarsko regionalno 
središte

Otvaranje Dana Matice hrvatske Mostar, Međunarodnog sajma gospodarstva, susret na najvišoj razini hrvatskog člana bh. Predsjedništva Dragana Čovića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i premijera Bugarske Bojka Borisova, te drugi događaji obilježit će tjedan pred nama u kojemu će Mostar postati središte regije. U ponedjeljak će se na najvišoj razini na večeri susresti predsjednici i premijeri, piše Večernji list BiH.

Integriranje u EU

Vrlo je značajno što na taj susret dolazi bugarski premijer Borisov, čija zemlja predsjeda EU-om, i koja je snažno istaknula važnost europskim integracijama zapadnog Balkana te same BiH. I hrvatski premijer Plenković jedan je od najsnažnijih lobista za što brže integriranje svih zemalja jugoistoka Europe u članstvo Unije, što je pokazao više puta do sada.

Ovi dužnosnici sudjelovat će i na ceremoniji otvaranja Sajma gospodarstva Mostar 2018. godine kojemu je pokrovitelj Republika Srbija. 
Planirano je da se upravo sa sajmske govornice prigodno obrate direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, ali i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, u čijem se gradu odigravaju svi ovi važni događaji, te predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Srbije, zemlje partnera, Aleksandar Vučić, koji će Sajam proglasiti otvorenim.

Tom prigodom će se uručiti i posebna priznanja Plenkoviću, Čoviću i Vučiću. Ovim susretima i događajima se šalju najizravnije poruke o potrebi izgradnje skladnijeg društva koje će djelovati integrirajuće, a bez novih podjela.

Danas se otvara manifestacija Mostarsko proljeće kojoj su visoki pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski član bh. Predsjedništva Dragan Čović. Njima će se uručiti i Kristalne matice “Vjekoslav Šutej” tim povodom. Iako se očekivao dolazak hrvatske predsjednice, to je zbog drugih njezinih obveza sada isključeno. Dan nakon toga se otvara i ured Hrvatske gospodarske komore u Mostaru, čime se šalje poruka o većoj ekonomskoj vezi dviju zemalja.

Ured HGK u Mostaru

Hrvatska i BiH čine neodvojivi dio ekonomskog prostora na kojem je iznimno važna prisutnost Hrvatske gospodarske komore. Dobra gospodarska suradnja ključ je napretka naših odnosa u svakom pogledu i ona mora biti temelj na kojem ćemo jačati međusobne veze – rekao je tim povodom predsjednik HGK Luka Burilović.

U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. održat će se brojne manifestacije, prezentacije, kako domaćih potencijala tako i mogućnosti suradnje sa zemljama regije, ali i drugih zemalja od kojih su najzastupljenije Kina, Mađarska i Italija. Na marginama ovoga događaja održat će se već tradicionalno Večer Posavine u Hercegovini, ali i Večer Podravke, na kojoj se okupljaju brojni ugledni gospodarstvenici, politički i drugi dužnosnici.

spot_img