Kinezi se hvale da će to biti inženjersko čudo. Naime, za najveći svjetski most preko mora, koji će povezati Hong Kong, Makao i kontinentalnu Kinu, utrošena je količina čelika kojom bi se moglo izgraditi 60 Eiffelovih tornjeva.

Devet godina nakon početka gradnje 55 kilometara dugog mosta, kineska vlada protekle je sedmice prvi put javno organizovala prezentaciju gotovo završenog projekta.

Most će preko Biserne rijeke povezivati Hong Kong s južokineskim gradom Džuhajem i kockarskom enklavom Makaom.

Iako još nije potvrđen datum otvaranja za saobraćaj, a spominjao se juli ove godine, zvaničnici očekuju da će biti u upotrebi 120 godina i, budući da će znatno skratiti vrijeme putovanja, podstaknuti ekonomiju u toj oblasti.

U gradnju je utrošeno 420.000 tona čelika, što bi bilo dovoljno za 60 Eiffelovih kula, objavila je državna agencija Xinhua, prenosi Hina.

Glavni projektni menadžer Gao Singlin kazao je da mu je most donio i mnoge besane noći.

“Bilo je mnogo noći da nisam mogao zaspati zbog brojnih teških izazova zahtjevne gradnje”, kazao je novinarima Gao.

Ukupna cijena projekta, koji uključuje vještačka ostrva, gotovo sedam kilometara dug podvodni tunel i pristupne puteve, nije objavljena, ali neke procjene govore o 100 milijardi juana.

Protivnici u Hong Kongu kažu da je projekat dio pekinškog nastojanja da “stegne obruč” oko poluautonomnog grada.

Most je trebalo da bude otvoren do kraja 2017, ali rok nije postignut zbog brojnih građevinskih problema, probijanja proračuna, optužbi za korupciju i stradanja građevinskih radnika.

Kad jednom bude otvoren, najduži most preko mora neće biti mjesto za pješake.

izvor:

Komentari

komentara