3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaBiHSajam minerala i kristala privukao veliki broj posjetilaca (FOTO)

Sajam minerala i kristala privukao veliki broj posjetilaca (FOTO)

Drugi sajam minerala i kristala, dragog i poludragog kamenja “Mineral Expo 2018” održava se za dane vikenda u Zenici, a učešće na Sajmu uzelo je 20 izlagača iz Bosne i Hercegovine te jedan izlagač iz Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator sajma Muamer Islamović ispred udruženja pred osnivanjem “Aragonit” iz Zenice rekao je kako se radi o interesantnom hobiju od kojeg se može i zaraditi novca.

“Ponuđeni su kristali iz cijelog svijeta, ali su zastupljeni i kristali sa našeg područja koji su cijenjeni u svijetu, kristali sa područja Busovače, Kreševa, Fojnice, Vareša, Breze, Motajice i drugih mjesta. Ovim se nije teško baviti, ne treba posebna niti fizička niti intelektualna snaga, čovjek se treba informisati o svemu, pa i o ovome, i ne treba srljati. Interesantan je ovo hobi u kojem se može i lijepo zaraditi ako se čovjek preda tome”, rekao je Islamović.

Islamović, inače profesor sporta, planira registrovati ove godine udruženje “Aragonit”, a ovim hobijem se bavi već četiri godine. Zadovoljan je uspjehom prvog ovakvog sajma održanog prošle godine u Zenici te se nada dobrom odzivu posjetilaca i ove godine.

“Ja se ovim bavim već četiri godine, polako ulazim u te stvari, ali sam tek zagrebao površinu. Ima raznih vrsta kristala, i desi mi se da nešto vidim što nikad prije nisam, a mislim da sve znam. Čovjek se treba zainteresirati jer je čovjek sve vrijeme u prirodi i u dodiru sa prirodom”, rekao je Islamović.

Islamović je rekao kako planira i narednih godina organizovati ovaj sajam, ali i proširiti ga.

Cilj Sajma minerala je predstaviti javnosti ovaj neobični hobi te pokazati najdragocjenije i najveće primjerke koje posjeduju izlagači, a Sajam je i izložbenog i prodajnog karaktera te posjetioci mogu kupiti minerale i kristale ili nakit napravljen od minerala, kristala, dragog i poludragog kamenja.

Sajam se održava tokom subote i nedjelje u holu Prve gimnazije u Zenici, a ulaz za posjetioce košta 1 KM.

spot_img