3.3 C
Travnik
Petak, 19 travnja, 2024
NaslovnicaSvijetEnglezi uvode pravilo koje bi moglo zauvijek promijeniti nogomet

Englezi uvode pravilo koje bi moglo zauvijek promijeniti nogomet

Englezi su izmislili nogomet i red je da ga Englezi i revolucioniraju. Nogomet je odavno izgubio svu svoju nekadašnju patinu, naivnu draž i nevinu romantiku, grubo se odrekao radničke klase koja ga je stvorila i odgojila te se prometnuo u sport bogatih, koji prema sebi diktiraju pravila i grade novi svjetski poredak.

Sponzori su postali važniji od navijača, a na velikim natjecanjima kao što su svjetska i europska prvenstva te Liga prvaka, obrnu se milijarde eura i sve je veći broj onih koji smatraju da je suludo i dalje forsirati tradicionalni pogled na nogometnu igru, uzdati se u mirno oko i dobru vjeru sudaca i lišiti se pomoći sve modernije tehnologije. Jer jedna greška suca, čak i nenamjerna, za posljedicu može imati pravo bogatstvo. Jednostavno, u današnjem nogometu sudačke pogreške postale su preskupe. Pod pritiskom javnosti popustila je čak i konzervativna struja u FIFA-i i u UEFA-i i ovog ćemo ljeta u Rusiji premijerno na djelu gledati VAR – video tehnologiju koja bi morala pomoći sucima da se krucijalni previdi svedu na nivo statističke pogreške.

Međutim, tu nije kraj promjena koje na Otoku traže. Mišljenja su podijeljena. Jedan dio javnosti se zgraža te drži da bi s tim pravilima nogomet izgubio svoju draž, dok drugi smatra da bi to nogometu dalo prijeko potrebnu svježinu te da je to ideja koju se što prije treba implementirati u najvažniju sporednu stvar na svijetu.

O čemu se tu radi? Naime, kako bi se spriječio napad igrača na suce, Englezi žele uvesti pravilo prema kojem će svako negodovanje na sudačke odluke ili bilo kakav verbalni napad na ljude u crnom biti kažnjivo s 10 minuta.

Ukratko, dobaci li igrač nešto sucu, nezadovoljan njegovom odlukom, a ako sudac procijeni da to nije za crveni karton, moći će ga poslati na desetominutno hlađenje, nakon čega bi se igrač mogao vratiti u igru.

Premda bi na neki način nogomet s ovim pravilima podsjećao na hokej ili na rukomet, Englezi smatraju da bi donio određenu dozu zanimljivosti i postepeno će ga uvoditi u lige pod ingerencijom FA-a.

Pravilo će se najprije testirati u nižim ligama, a u dogledno vrijeme plan je da se implementira u Premiership.

Pravilo je već testirano u utakmicama mlađih dobnih selekcija i kako kaže šef sudačke organizacije u Engleskoj Mike Riley, pokazalo se kao odlična stvar.

Prema podacima koje imamo, igrači se svađaju sa sucima čak 38 posto manje nego prije. Smatramo da bi ovo pravilo bilo jako korisna stvar, jer nitko ne želi iz igre izaći na deset minuta i ostaviti svoju momčad na cjedilu. Stoga će svi igrači morati paziti na ponašanje i na jezik, a suci će biti još više zaštićeniji, izjavio je Riley za engleske medije.

spot_img