6.8 C
Travnik
Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHU dva mjeseca inspektori za 1.500 vlasnika izdali više od dva milijuna...

U dva mjeseca inspektori za 1.500 vlasnika izdali više od dva milijuna maraka kazni

U samo dva mjeseca mješoviti inspekcijski timovi, sastavljeni od 66 kantonalnih i federalnih inspektora, izdali su 1500 prekršajnih naloga u visini od 2,018.290 KM. Kontrolirano je ukupno 2647 radnika, od čega ih je 690 zatečeno u radu “na crno”. Uz navedeno, u spomenutom inspekcijskom nadzoru inspektori su izdali 206 odluka o otklanjanju nedostataka, 98 odluka o privremenoj zabrani rada, od čega su zapečaćena dva objekta, navodi se u informaciji o pojačanim inspekcijskim nadzorima suzbijanja “sive ekonomije” na području svih kantona Federacije BiH koje su realizirane u organizaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove preko mješovitih inspekcijskih timova federalnih i kantonalnih inspektora.

Nadzor je vršen u razdoblju od 2. listopada do 22. prosinca 2017. godine na području svih deset kantona Federacije BiH. Uz utvrđivanje zakonitosti iz oblasti radnih odnosa (angažiranja radnika na radu, isplate plaća i uplate doprinosa) i poštivanja Zakona o fiskalnim sustavima, također su vršeni nadzori u pogledu utvrđivanja rada “na crno” u oblasti trgovine, građevinarstva, ugostiteljstva, proizvodnje i prometa drvnih sortimenata te kontrola ljekarni i bespravnog prijevoza putnika i tereta u prometu, tehničke ispravnosti vozila, radnog vremena vozača, obveznih odmora.

Kako se navodi u spomenutoj informaciji, koja je razmatrana i u Vladi Federacije BiH, inspekcijskim kontrolama urgirane su uplate po osnovi naknada za zagađenje zraka, naknada za upravljanje ambalažnim otpadom, naknada za elektroenergetski otpad, naknada za vode, šume i ceste u ukupnom iznosu od 349.971 KM. Kada je u pitanju primjena instaliranih fiskalnih uređaja, od ukupno 2154 kontrolirana subjekata, 24 ili 1,11% ne izdaju fiskalne račune.

Navedeno pokazuje kako i dalje treba permanentno raditi kontrolu primjene fiskalizacije i izdavanja računa te pooštriti sankcije i proširiti nadležnost inspekcija u materijalnom zakonu te svakako provesti edukativnu kampanju prema građanima u smislu obveze uzimanja/traženja fiskalnoga računa , zaključeno je u izvješću. U izvješću se dalje navodi kako je federalna prometna inspekcija u pojačanim nadzorima tijekom četvrtog tromjesečja prošle godine vršila kontrolu poštivanja zakona od stanica tehničkog pregleda, gdje su kod nekoliko
stanica ustanovljeni zakonski propusti te je predloženo resornom Federalnom ministarstvu prometa i veza da se poduzmu određene sankcije prema prekršiteljima, pri čemu je naložena zabrana rada za tri stanice tehničkog pregleda, dok su još tri u istom postupku, a 5 stanica je u fazi obrade podataka. U istom razdoblju federalna veterinarska inspekcija vršila je kontrolu kvalitete meda, pri čemu je preliminarno ustanovljeno kako postoje određene količine meda koje ne zadovoljavaju predviđenu razinu kvalitete. Koordinaciju navedenih aktivnosti vršila je Agencija za sigurnost hrane BiH, a inspekcije su u nadzorima uzele 100 uzoraka, po 45 entiteti i 10 Distrikt Brčko, gdje je kontroliran uvozni i domaći med.

U cilju očuvanja i realizacije pozitivnih učinaka koji su istaknuti u ovom izvješću može se zaključiti kako je i dalje potrebno vršiti kontinuirani inspekcijski nadzor na području svih županija u Federaciji BiH u istim i drugim oblastima uz sudjelovanje mješovitih inspekcija, što se pokazalo značajno učinkovitom metodom nadzora koja može polučiti bolje rezultate u sferi provođenja zakona, kao i uređenja određenih oblasti, zaključeno je u izvješću.

 

spot_img