Zaposleni u nekima od najvećih njemačkih kompanija, poput proizvođača automobila BMW, Dymler, Audi i Porsche, štrajkuju danas zbog spora o platama u sektorima metalske i elektronske industrije.

Očekuje se da će tokom dana 300.000 radnika obustaviti rad. U prethodna dva dana to je učinilo oko 200.000 zaposlenih, prenijela je agencija DPA.

U fabrici BMW-a u Minhenu oko 7.000 radnika stupilo je u štrajk, rekao je Horst Liška iz najvećeg njemačkog sindikata IG Metal, koji je inicirao jednodnevne proteste.

Štrajk se odvija i u pogonu iste komapnije u Dingolfingu, gdje je rad obustavilo 13.700 ljudi, a oko 3.600 radnika nije došlo u noćnu smjenu na tri lokacije u proizvodnom centru u Stuttgartu i okolini.

BMW zbog štrajka danas neće proizvesti 1.600 automobila, poručuju iz sindikata.

Dvije Audijeve fabrike u Bavarskoj zatvorene su od jutros u 6.00 časova, rekao je portparol lokalnog sindikata, ali nije precizirao koliko zaposlenih učestvuje u protestu.

Sindikat traži povećanje zarada za osam procenata u periodu od 27 mjeseci za 3,9 miliona radnika širom Njemačke, koja ostvaruje najveći ekonomski rast u posljednjih šest godina i najnižu stopu nezaposlenosti.

Jedan od zahtjeva je i pravo na skraćenje radne sedmice na 28 sa 35 sati radi brige o djeci, starijima ili bolesnim rođacima, kao i mogućnost povratka na puno radno vrijeme za dvije godine.

izvor:

Komentari

komentara