9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiznisDa li će građani BiH uskoro točiti gorivo kvalitete po EU standardima?

Da li će građani BiH uskoro točiti gorivo kvalitete po EU standardima?

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da je Nacrt nove odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koja u sebi sadrži najveće EU standarde, bio na javnoj raspravi i da su u njenom kreiranju svoj stav dali i zainteresovani subjekti.

-Trenutno je zatraženo i mišljenje o rješenjima iz odluke od nadležnih institucija iz Republike Srpske i Federacije BiH. Nova odluka znači više rada u ovoj oblasti, viši kvalitet goriva, što je interes građana, ali i prelazni zaštitni period za naše proizvođače koji proizvode neke vrste goriva lošijeg kvaliteta – istakao je Šarović.

On je nazvao „čistom demagogijom, ispraznom pričom i gomilom neistina“ tvrdnje ministra industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, “mimo utvrđene procedure i imenovane Radne grupe, uputilo Vladi RS-a tekst Nacrta odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u BiH, „kojim se favorizuju uvoznički lobiji koji posluju u Federaciji BiH“.

-Dvije godine molim bezuspješno ministra Đokića i njegove saradnike da mi pomognu sa svojim mišljenjima neposredno ili kroz stručno radno tijelo kako bih pripremio novu odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, jer smo prema obavezama prema Energetskoj zajednici i novim EU standardima to trebali učiniti još 2016. godine. Ne znam zbog čega je njegova podrška izostala, zašto je opstruirao rad jednog takvog organa, te zašto nije dao svoj stav o poziciji Rafinerije nafte Brod i drugih domaćih proizvođača u okviru nove odluke i ranije preuzetih obaveza za modernizaciju Rafinerije – naveo je Šarović.

Kako bi završili pregovore sa Ruskom Federacijom o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) neophodno je, podsjeća, usvajanje i navedene odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

-Ovo je veoma važan momenat jer je to jedini preostali uslov Rusije za konačno pristupanje BiH u WTO – ukazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U skladu sa zakonom, predlagač ove odluke je ministar vanjske trgovine, a usvaja je Vijeće ministara BiH i ova procedura nema apsolutno nikakve veze sa tobožnjim prijenosom nadležnosti, odgovorio je Šarović na Đokićeve tvrdnje, da će resorno entitetsko ministarstvo, u okviru Vladine politike, uraditi sve da zaštiti ustavne nadležnosti RS-a.

spot_img