Konačni cilj znanstvenika je da razviju pristupačnu tkaninu koja će biti lako obradiva u tekstilnim pogonima i koja će donijeti velike uštede energije u cijelom svijetu

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Stanford razvili su novu vrstu tkanine koja ovisno o potrebi i grije i hladi, javlja agencija Anadolija. Profesor Yi Cui vođa je znanstvenog tima koji je na bazi materijala od kojih se proizvode i obične kuhinjske krpe razvio novu vrstu dvostrane tkanine koja grije ili hladi tijelo, ovisno na koju stranu se okrene.

Projekt je plod Cuijevog interesa za oblast energetske učinkovitosti, a cilj je da efektnijim očuvanjem tjelesne temperature i komfora ljudi štede energente koji se koriste za centralno grijanje i klimatizaciju prostora. ”Zašto bismo zagrijavali i hladili cijele zgrade, ako možemo grijati ili hladiti tijelo čovjeka”, kazao je profesor Cui.

Konačni cilj znanstvenika je da razviju pristupačnu tkaninu koja će biti lako obradiva u tekstilnim pogonima i koja će donijeti velike uštede energije u cijelom svijetu. Detaljni izvještaj o naučnom dostignuću objavljen je u časopisu ”Science Advences”.

izvor:

Komentari

komentara