Italijanski političari zatečeni su izjavama britanskih lekara koji su upozorili da ispijanje prošeka štetno utiče na zube.Više italijanskih guvernera i zvaničnika odbacili su ove tvrdnje okarakterisavši ih kao lažne vesti koje se šire Tviterom, dok je jedan političar izjavio da jedini efekat koji ispijanje prošeka može da ima na usta jeste da vas nasmeje.

“Britanci tvrde da proseko uništava zube, ali zapravo znaju da gde god je prošek, tu je i osmeh“, oglasio se Luka Zaja, guverner Veneta, regiona u kome se uzgaja grožđe za ovo penušavo vino.

Tekst “Spasite zube – i šest drugih razloga da odustanete od proseka”, objavio je Gardijan. U tekstu su navedene i izjave zubara koji tvrdi da kombinacija šećera i karbonizacije može da ima pogubne posledice po zube onih koji ga često konzumiraju.

“Ispijanje prošeka dovodi u opasnost vaše zube, odnosno, nastajanja zubne erozije“, objašnjava Demijen Volsli iz Britanske sociološke asocijacije za Independent.

Italijanski stomatolozi nisu propustili priliku da im odgovore navodeći da proseko nosi sličan rizik kao i bezakoholna pića i da je opasan jedino po one koji ne održavaju higijenu zuba, piše Independent.

Velika Britanija je veliko tržište za italijanski proseko, a izvoz u ovu zemlju porastao je za 12 odsto u prethodnoj godini, prestigavši francuski šampanjac.

S obzirom na tako veliko tržište, ima onih koji veruju da su glasine potekle od proizvođača piva, međutim, britanski stomatolozi su to negirali.

izvor:

Komentari

komentara