9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaSvijetFarski otoci: Muškarci u potrazi za ženama

Farski otoci: Muškarci u potrazi za ženama

Na Farskim otocima koji su dio Kraljevine Danske žene su rijetkost. Muškarci koji žive na ovim prostorima počeli su tražiti žene na drugim destinacijama, najprije na Filipinima i Tajlandu.

Postavlja se pitanje kako se te mladenke koje dolaze iz toplijih krajeva snalaze u ovoj novoj okolini u kojoj zima traje i šest mjeseci.

Kada je Athaya Slaetalid doselila sa Tajlanda na Farske otoke, prvobitno joj je bilo teško da se prilagodi. Ona se prisjeća kako je danima sjedila pored peći.

– Ljudi su mi govorili da izađem vani, jer sija sunce, ali ja im samo kažem da me ostave na miru, i da mi je jako hladno.- kazala je Athaya za medije

Bilo je to prije šest godina i priznaje kako joj je u početku bilo zaista teško. Supruga Jana je upoznala na Tajlandu preko prijatelja.

– Znao sam da će se Athaya teško prilagoditi životu ovdje. Poznajući nju znao sam šta sve napušta i kolika će ovo biti promjena za nju, naravno da sam se brinuo. Ali, sada se snašla i jako je zadovoljna životom.- govori njen suprug Jan

farski-otoci-2

Međutim, različiti su doživljaji mladenki koje su doselile na ove otoke. Ipak, za doseljenike to bi mogao biti kulturni šok.

Stanovnici ovog mjesta imaju svoj jezik i veoma istančanu kulturu, naročito kada se radi o hrani. Fermentirana ovčetina, sušeni bakalar, kitovo meso i salo su tipični okusi ovdje, bez dodataka tradicionalnih začina. Hladna i mokra klima koja je ovdje prisutna je izazov za mnoge. U vrijeme ljeta temperature dosežu najviše do 16 stepeni.

Krongrak Jokladal se od prvog dana osjećala usamljeno i izolirano, kada je preselila sa Tajlanda u ovo podneblje. Njen muž je mornar i često zbog toga odlazi od kuće, čak i na nekoliko mjeseci. Pokrenula je vlastiti salon thai masaže u centru grada.

Antonette Egholm došla je na Farske otoke s Filipina. I ona je zadovoljna novim životom. U Manili se brinula zbog kriminala, onečišćenja, a ovdje ne mora razmišljati ako ostavi kuću otključanu.

Trenutno na Farskim otocima nedostaje 2000 žena, a živi 300 žena s Tajlanda i Filipina. Iako ne zvuči mnogo, na populaciju od 50,000 ljudi, čine ozbiljnu etničku manjinu.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/289397/farski-otoci-muskarci-u-potrazi-za-zenama#sthash.OxwNUEsq.dpuf

spot_img