9 C
Travnik
Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaBiHVW Buba – najprodavaniji model automobila u povijesti – 1978.

VW Buba – najprodavaniji model automobila u povijesti – 1978.

Porscheov dizajn Bube svidio se Hitleru i auto je ušao u proizvodnju 1938. godine.

Volkswagen Buba (njem. Käfer, eng. Beetle) prestao se u Njemačkoj proizvoditi 19. siječnja 1978. godine. Automobil je nastao na poticaj Adolfa Hitlera, koji je u govoru 1933. godine obećao da će si uskoro svaka prosječna radnička obitelj moći priuštiti automobil. Hitler je od dizajnera tražio da naprave vozilo koje će moći prevoziti peteročlanu obitelj brzinom od 100 kilometara na sat i koje ne će koštati više od 1.000 Reichsmaraka.

Vozilo je dizajnirao Ferdinand Porsche, koji će kasnije postati poznat po marki automobila Porsche. Inače, on je rođen u Austro-Ugarskoj, u gradiću Vratislavice u današnjoj Češkoj, a u mladosti je izrađivao kočije za cara Franju Josipa. Porscheov dizajn Bube svidio se Hitleru i automobil je ušao u proizvodnju 1938. godine.

Četrdeset godina kasnije izašao je iz njemačkih tvornica posljednji primjerak. No, proizvodnja je nastavljena u Brazilu i Meksiku. Posljednja Buba u povijesti proizvedena je 2003. u Meksiku. Imala je redni broj 21.529.464, i nazvana je El Rey. Smještena je u Volkswagenov muzej u gradu Wolfsburgu u Njemačkoj, gdje je ujedno i svjetsko sjedište korporacije Volkswagen AG.

VW Buba je najprodavaniji model (bez mijenjanja dizajna) nekog automobila u povijesti, a dosegla je kultni status kao rijetko koji automobil. Ima veliki broj ljubitelja širom svijeta, udruženih u klubove. Pojavljivala se u popularnoj kulturi (Herbie u istoimenom serijalu filmova), bila jedan od zaštitnih znakova hippi pokreta te neiscrpan izvor inspiracije za brojne profesionalne i amaterske prerade.

izvor:dnevno

spot_img